• Luento
  • Muu
  • Paneeli

Lauantai

IX X XI XIV XV XVII XVIII XX XXI XXII 314 Miittitila
10:00 Avajaiset/Opening ceremonies Avajaiset/Opening ceremonies
10:30
11:00 Kunniavieraspuhe: Lauren Beukes Kunniavieraspuhe: Lauren Beukes Buffy 20 vuotta Johdatus kiinalaiseen scifiin Sarjispaja kaikenikäisille Fantastinen matkaopas Doctor Who Undressed Allsång i rymden Introduction to Klingon Speed friending
11:30
12:00 Iron Sky: Renaten tarina ja The Coming Race Maria Turtschaninoff - kyselytunti/frågestund/Q&A Namedroppauspaneeli Perry Rhodan, miehemme maailmakaikkeudessa Visuaalinen kirjoittaminen Sarjakuvavinkkausta scifisteille ja spefisteille Pimeä Galaksi -julkkaripaneeli A Mythological Map of Russia Nescitus – Dystopia tuntemattoman kauhusta (kuunnelma)
12:30
13:00 Suuri suomi-scifi keskustelu Riverside Castle -nörttikuoro Fantastikboktips Elääkö kirjoittamisella? Kauhun maantiede Professor Robot Stepanin koodeksin tuhannet kasvot Deadpool panee paremmaksi SF and Fantasy in Musical Theater Vaihtoehtoisten todellisuuksien kielet Star Wars -miitti
13:30
14:00 Lauren Beukes Q&A Ajan hermoilla: Uudet kotimaiset nuortensarjat starttaavat Kirja tulee kirjan luo Koulukiusaaminen fantasiakirjallisuudessa Minne menet, genre? Kevyt metalli -julkkaripaneeli Jos MCU ja DCEU tappelis kumpi voittais? A Musical History of Swedish Fandom Kohtaamisia Buffy- ja Xenaversumeissa -paneeli
14:30
15:00 Kirjavinkkausta lapsille ja nuorille Kissat ja kirjailijat Urbaani fantasia Stjärnfararen Bjarne Ismark Aikamatkailijan Espoo -julkistuspaneeli Avaruussodankäynti - Definitiivinen Versio Miten TARDIS tehdään: Kysymyksiä ja vastauksia Once more with hearts on fire: Buffy ja Xena -miitti
15:30
16:00 Naamiaiset / Masquerade Naamiaiset / Masquerade Kirjavinkkausta aikuisille Kirjoituskissan käyttö Mikä ihmeen YA? Tapahtuman järjestäminen kirjastossa: Tapaus Kibecon Tuoretta verta - Paneeli kauhun kirjoittajille Finncon 2018 förevisar: Tosi Tarina – En sann historia Tolkien-miitti
16:30

Sunnuntai

IX X XI XIV XV XVII XVIII XX XXI XXII 314 Miittitila
11:00 Guest of Honour Speech: Maria Turtschaninoff Guest of Honour Speech: Maria Turtschaninoff EC sci-fi comics Suklaata, suomuja ja mikrolonkeroita Hyvän ja pahan yhteiskunta AI: When fiction meets reality Sarjispaja kaikenikäisille Tähtifantasia-palkinnonjako ja varjoraati Dostojevskin fantastiset kertomukset Eeppistä, suomalaista fantasiaa, kiitos Fanifiktiokäytännöistä uusia ideoita kirjoittamiseen Lauren Beukes: Reading
11:30
12:00 Fandom Life Otherworldly Encounters What to watch 2018 Ennen Black Pantheria ja Get Outia "En ole ihminen" Seksi, kuolema ja Peter Pan Gravitational wave astronmy Atorox-, Nova-, ja vuoden spefigradu -palkintojen jako Miksi haluamme pelätä? Fantastisk podd Lavaesiintymisen työpaja
12:30
13:00 First contact with local life Aikamatkustus sarjakuvassa eilen, tänään ja huomenna Myyttien moninainen käyttö 20 vuotta myöhemmin Wuxia - historian ja fantasian rajalla Kuuluisuuden kirot Hugo Panel Kino Finncon esittää Fanifiktion kirjoittaminen 13-18 vuotiaille
13:30
14:00 Traileripuisto Mitä ulostulotarinoiden jälkeen? Suosittelemme scifiklassikoita Kirjailijaelämän ilot ja surut Noitia, noitia! A beginner's guide to story submissions in international SFF Tieteiskirjallisuusterapiaa Pienkustantaja on uusi musta BJD-nukkemiitti
14:30 Fanifiktion kirjoittaminen 10-12 vuotiaille
15:00 Left Hand of Darkness, and beyond Superheroes at work Pakanuus ennen, nyt ja... Keidän ääni kuuluu, kenellä on valta? Alastair Reynoldsia kritiikittömästi? Edgar Rice Burroughs and John Carter Scifin uudet tuulet, osa 2 (nostalgiapaneeli)
15:30
16:00 Future Women Future Women
16:30 Päättäjäiset / Closing ceremonies Päättäjäiset / Closing ceremonies

Tarkemmat ohjelmatiedot

Saturday 10:00

Avajaiset/Opening ceremonies

Ohjelma alkaa 10.15

Avajaiset/Opening ceremonies

Ohjelma alkaa 10.15

Saturday 11:00

Introduction to Klingon

Learn the basics of Klingon, the very real language of the iconic Star Trek race. We will start with pronunciation and a bit of history, then move on to useful phrases and grammar. Qapla'! The workshop is held by Kelvin Jackson, a certified second-level (ghojwI') speaker of Klingon.

Kunniavieraspuhe: Lauren Beukes

-

Speed friending

Tulitko coniin yksin, tai kaipaatko muuten vain uusia tuttavuuksia? Tässä tilaisuudessa pääset tutustumaan muihin conikävijöihin ohjatussa, mutta rennossa ympäristössä. Vetäjänä toimii Elina Vähä-Mäkilä.

Kunniavieraspuhe: Lauren Beukes

-

Buffy 20 vuotta

Buffy Vampyyrintappajan ensijulkaisusta tuli viime vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Sarja oli ensimmäisiä, joissa nuori nainen oli fyysinen toimintasankari omilla ansioillaan. Millä tavalla sarja on vaikuttanut faneihin ja kirjoittajiin? Vampyyrintappajan merkityksestä keskustelevat Vesa Sisättö (pj.), Hanna Morre Matilainen, Anni Nupponen ja Olli Lönnberg.

Johdatus kiinalaiseen scifiin

Kiinalainen scifi on noussut viime vuosina maailmankartalle, mutta miten scifistä tuli kiinalaista? Ja millaisia puolia siitä paljastuu, jos sitä tarkastellaan esimerkiksi Kiinan kirjallisuushistorian ja yhteiskunnan kontekstissa?

Sarjispaja kaikenikäisille

Turun Sarjakuvakerho tarjoaa conikävijälle mahdollisuuden hengähtää ja ilmaista itseään hulinan keskellä. Suunnittele oma supersankari, askartele tipsimonsteri tai prässää oma pinssi! Pajan järjestää Turun Sarjakuvakerho ry.

Fantastinen matkaopas

Pandimensionaalisen matkatoimiston agentti ja opas Ismo Nuoli haastattelee paneelissa kirjailijoita, jotka larppaavat kirjojensa hahmoja ja mainostavat omia maailmojaan.

Doctor Who Undressed

Essential fashion tips for any time traveller. Two opinionated, interdimensional fashion critics analyse and debate the trends of the future, and the past.

Allsång i rymden

Vår svenske gäst Karl-Johan Norén leder in oss i den fantastiska filksångens värld.

Saturday 12:00

Iron Sky: Renaten tarina ja The Coming Race

Mitä kuuluu Suomen tunnetuimmalle scifikomedialle? Maistiaisia kuunatsien maailmaa avaavasta romaanista ”Renaten tarina” ja Iron Sky -elokuvan jatko-osasta The Coming Race tarjoavat Johanna Sinisalo ja Jarmo Puskala.

Maria Turtschaninoff - kyselytunti/frågestund/Q&A

Maria Turtschaninoffin kolmekielinen kyselytunti, haastattelijana Ben Roimola.
Trespråkig frågestund med Maria Turtschaninoff, som frågevärd fungerar Ben Roimola.
Maria Turtschaninoff Q&A, host Ben Roimola. The questions will be answered in Finnish, Swedish or English.

Namedroppauspaneeli

Mitä uutta ja kuumaa englanninkielistä science fictionia ja fantasiaa kaikkien pitäisi juuri nyt lukea? Lukuvinkkejä Jukka Särkijärven vetämässä paneelissa antavat Nina Niskanen, Marianna Leikomaa ja Leila Paananen.

Perry Rhodan, miehemme maailmakaikkeudessa

Avaruustutkimusjoukkojen pääastronautti Perry Rhodan on seikkaillut yli 3000 numerossa, joita on myyty kaksi miljardia kappaletta. Suomeen maapallon suosituin avaruusjännäri saapui vuonna 1975 vain 16 numeron ajaksi. Mitä kummaa löytyy suomalaisista Perry Rhodaneista? Vesa Kataisto (pj.) Marko Kivelä, Vesa Sisättö ja Tuomas Colliander.

Visuaalinen kirjoittaminen

Visuaalinen kirjoittaminen ja visuaaliset inspiraation lähteet spefissä.

Sarjakuvavinkkausta scifisteille ja spefisteille

Mitä nykysarjakuvaa kannattaa lukea juuri nyt ja mitä vältellä. Luennoitsijana Sippo Mentunen.

Pimeä Galaksi -julkkaripaneeli

Aiempien polvien Tähtien sota -fanit lähestyvät rakasta saagaa oman fanihistoriansa kautta ja pohtivat ehkä myös, mikä ennen oli toisin kuin nyt. Samalla julkaisemme Pimeä Galaksi -fanilehden ja kerromme pari sanaa sen tekemisestä. Master Pin-Ya (pj.) Senaattori Darth Sarin, Senaattori Shi Mothma ja Senaattori Yanna.

A Mythological Map of Russia

Where do Russian Deities and Spirits live? Aleksandr Ilikbaev takes us on a journey to Russia that existed for more than thousand years. Nowadays it can be found only in fairy-tales. It's the land of gods, spirits and fantastic beasts.

Nescitus – Dystopia tuntemattoman kauhusta (kuunnelma)

Nescitus on kosmisen kauhun vivahteilla höystetty dystopiaromaani maailmasta, jossa on olemassa vain yksi Kaupunki. Kun Virastossa työskentelevä Samuel Markham saa salaperäisen faksin kautta koordinaatit, jotka ohjaavat hänet kohti Ulkoista Kehää, alkaa matka Kaupungin pimeälle puolelle - paikkaan, jossa tajunnan ovet avataan ja todellisuuden rajat venyvät.

Esityksessä kuullaan kirjan prologi kuunnelmamuodossa.

Saturday 13:00

Vaihtoehtoisten todellisuuksien kielet

Työpaja kirjoittajille, jotka tahtovat keskustella kielihistorioitsijan kanssa esim. fantasiamaailmansa paikkojen ja henkilöiden nimistä, kysyä paikassa P aikakaudella A puhutuista kielistä tai pohtia, millaisia kieliä puhuisimme, jos historia olisi kulkenut toisin.

Suuri suomi-scifi keskustelu

Moderni suomalainen tieteis- ja fantasiakirjallisuus sai alkunsa 1980- ja 1990-lukujen genrelehdissä. Tänä päivänä kotimaisia alan kirjoja julkaistaan jo kymmenittäin vuodessa ja useat suomalaiset kirjailijat ovat tehneet kansainvälisen läpimurtonsa. Kuinka tähän on tultu ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Toni Jerrman (pj.), Anne Leinonen, J.S. Meresmaa ja Johanna Sinisalo.

Star Wars -miitti

Kaikille Star Warsin ystäville avoin vapaamuotoinen turinatilaisuus. Tervetuloa! Miitin vetäjänä toimii Pinja Tawast.

Riverside Castle -nörttikuoro

Turun nörtein naiskuoro Riverside Castle esittää musiikkia avaruudesta, maailmanlopusta ja aikamatkailusta. Kuoronjohtajana toimii Salla Juntunen.

Fantastikboktips

Panelen prisar verk de brinner för, som inte nödvändigtvis är böcker. Kennet Lindholm (moderator), Johan Jönsson och Tommy Persson.

Elääkö kirjoittamisella?

Millaisista puroista kirjailijan elanto koostuu? Työstään ovat kertomassa Maria Turtschaninoff, Jani Saxell, Helena Waris ja J. Pekka Mäkelä. Kassakoneen käyttäjänä toimii Saara Henriksson

Kauhun maantiede

Metsät, rauniot, kartanot ja hotellit. Miten kirjailijat valitsevat teostensa kauhun miljööt? Kauhun maantieteestä ovat keskustelemassa Tiina Hautala (pj.), Ilkka Auer, Marko Hautala ja Jaana Ala-Huissi.

Professor Robot

Education is big business, and big business means automation. Can AI and automation ever be a complete substitute for human teaching? And what might be lost as university and school move online?

Stepanin koodeksin tuhannet kasvot

Stepanin koodeksi, tuo Suomen oma Cthulhu-mythos, on kasvanut jo neljänteen antologiaan. Mitkä ovat jaettujen tarustojen uhat ja mahdollisuudet? Mihin kirotun kirjan kuvasto taipuu, miten välttää ennalta-arvattavuus?

Deadpool panee paremmaksi

Kuka se on, mistä se tuli ja miksi se on mainio? Keskivakavan katsauksen kauden kovimpaan supersankariin tarjoavat Saija Aro ja Pauliina Putkonen. K-16.

SF and Fantasy in Musical Theater

How do science fiction, fantasy and horror translate into musicals? Hamilton's been all the rage recently, but surely there are other examples of SF musical theater as well?

Saturday 14:00

Kohtaamisia Buffy- ja Xenaversumeissa -paneeli

Suomessa toimii tv-sarjojen faniryhmiä. Paneelissa keskustellaan fandomien yhteisöllisyydestä, sen rakentumisesta, ylläpidosta, hiipumisesta ja tulevaisuudesta. Esimerkkitapauksina Xena-fanit ja Buffy-fanit.

Lauren Beukes Q&A

Lauren Beukes Q&A hosted by Johan Jönsson.

Ajan hermoilla: Uudet kotimaiset nuortensarjat starttaavat

Kevään 2018 uunituoreet esikoiset esittelevät niin peli-, fantasia- kuin dystopiamaailmojakin. Tule kuulemaan ensivaikutelmat sarjoista, joiden jatko-osat ovat tulevina vuosina kuumaa kamaa!

Kirja tulee kirjan luo

Toiset keräävät kirjoja, toisille niitä vain kertyy. Miten kokoelma saadaan nousemaan useisiin tuhansiin? Mistä uuden kollektöörin kannattaa aloittaa, ja kuinka huikeita ovat panelistien parhaimmat kaappaukset?

Koulukiusaaminen fantasiakirjallisuudessa

Narnia, Harry Potter, Tarina vailla loppua... Fantasiakirjallisuus on täynnä tarinoita niistä, jotka ovat joutuneet kiusatuiksi erilaisuutensa takia. Onko edes fantasialla ratkaisuja tämän maailman kiusaamisongelmaan ja mitä aiheesta kirjoitetaan nyt?

Minne menet, genre?

Mikä on sf/f-genren nykytila ja mihin se on kenties menossa? Mitkä ovat isot trendit, mita annettavaa lajilla on nykymaailmalle? Miten se on reagoinut siihen? Jyrki Korpua (pj.), Sara Norja, Sarianna Silvonen, Ella Peltonen ja Merja Polvinen.

Kevyt metalli -julkkaripaneeli

Fantasiapainotteisesta Kevyt metalli -sarjakuvajulkaisusta ovat kertomassa Vesa Vitikainen, Veli Loponen ja Tuomas Myllylä.

Jos MCU ja DCEU tappelis kumpi voittais?

DC:n ja Marvelin supersankarit ovat siirtyneet viimeisen 15 vuoden aikana menestyksekkäästi niin valkokankaalle kuin televisioonkin. Missä lopputulokset ovat onnistuneet, missä eivät? Pasi Karppanen (pj.) Vesa Heino, Herkko Laukkanen, Marianna Leikomaa ja Nina Niskanen.

A Musical History of Swedish Fandom

A short overview of the trends and development of Swedish fandom, from the 1950s to today, illustrated through its music. Talk in English, music in Swedish and English.

Saturday 15:00

Miten TARDIS tehdään: Kysymyksiä ja vastauksia

Onko TARDIS takapihalla kaikki mitä haluat ensi jouluksi? Tule keskustelemaan kaksi TARDISta rakentaneen Tuomas Collianderin kanssa ja kysymään häneltä mieltäsi painavia käytännön kysymyksiä aiheesta.

Once more with hearts on fire: Buffy ja Xena -miitti

Fanitatko Xenaa tai Buffya tai kenties molempia? Tule tapaamaan kaltaisiasi näiden tv-sarjojen yhteismiittiin! Mahdollisuus pidellä aitoa chakramia ja kuvauttaa itsensä pahvi-Xenan kanssa!

Kirjavinkkausta lapsille ja nuorille

Kirjastolaiset vinkkaavat tämän hetken kuuminta lasten ja nuortenkirjallisuutta! Kohderyhmä ala- ja yläkoululaiset ja muut aiheesta kiinnostuneet.

Kissat ja kirjailijat

Kissat ovat innoittaneet useita kirjailijoita. Mikä kissoissa kiehtoo ja miksi niin moni kirjailija lumoutuu juuri kissaeläimistä?

Urbaani fantasia

Urbaani fantasia voi sijoittua sekä historiallisiin että tulevaisuuden ympäristöihin. Mielikuvituksen rajoja koettelevissa kaupungeissa elävät niin ihmiset kuin maagiset olennotkin.

Stjärnfararen Bjarne Ismark

En diskussion med den finlandssvenske science fiction-författaren Bjarne Ismark om hans Stjärnfarar-romansvit. De två första böckerna i serien är ”Grottmänniskan blir stjärnfarare” (2016) och ”Stjärnfararna blir bosättare” (2017).

Aikamatkailijan Espoo -julkistuspaneeli

Aikamatkailijan Espoo –teos vie lukijansa aikamatkalle halki Suomen toiseksi suurimman kaupungin menneisyyden ja tulevaisuuden. Tekijät kertovat teoksen synnystä ja antavat matkavinkkejä aikalomakautta varten. Marjut Katajala (pj.), Jussi Katajala, Tarja Sipiläinen ja Shimo Suntila.

Avaruussodankäynti - Definitiivinen Versio

Antti Erosen Avaruussodankäynti-luento palaa nyt kaksituntisena, definitiivisenä versiona. Uusittu kattaus sisältää kaiken, mitä olet koskaan halunnut tietää realistisen avaruussodankäynnin kuvaamisesta fiktiossa.

Saturday 16:00

Naamiaiset / Masquerade

Coniin saapuneet spefihahmot esittäytyvät. Kunniavieraat tuomaroivat leikkimielisen pukukisan, jonka palkinnot jaetaan tapahtuman iltabileissä. Isäntänä toimii Jukka Särkijärvi ja tuomareina Lauren Beukes, Maria Turtschaninoff sekä Merja Polvinen.

Tolkien-miitti

Tapaa Tolkien-faneja! Näe lyhyt esittely Oxfordin Bodleian Libraryn Tolkien-suurnäyttelystä! Osta Tolkien-seuran myyntituotteita! Turun seudulla asuva: tule paikalle! Muutkin Tolkienista kiinnostuneet: lämpimästi tervetuloa!

Naamiaiset / Masquerade

Coniin saapuneet spefihahmot esittäytyvät. Kunniavieraat tuomaroivat leikkimielisen pukukisan, jonka palkinnot jaetaan tapahtuman iltabileissä. Isäntänä toimii Jukka Särkijärvi ja tuomareina Lauren Beukes, Maria Turtschaninoff sekä Merja Polvinen.

Kirjavinkkausta aikuisille

Kirjavinkkareiden parhaat lukuvinkit nuorille aikuisille ja vähän vanhemmillekin. Jos luettavien kirjojen pinosi on alkanut uhkaavasti vajeta, täältä saat ensiapua!

Kirjoituskissan käyttö

Mikä on kirjoituskissa ja mihin sitä käytetään? Esitelmä kirjoituskissan hankkimisesta, käyttämisestä ja hyödyistä. Runsaasti kuvamateriaalia. Esitelmän pitää kirjailija Anni Nupponen, jolla on pitkä kokemus kirjoituskissan käytöstä.

Mikä ihmeen YA?

Young Adult -kirjallisuus on ollut jo pitkään kovaa valuuttaa ulkomailla ja on nyt vakiinnuttamassa asemaansa myös suomalaisessa spefissä. Mutta missä kulkevat YA:n rajat? Onko YA genre vai ikäluokitus? Keitä ovat YA:n lukijat?

Tapahtuman järjestäminen kirjastossa: Tapaus Kibecon

Kibecon-aktiivit ja kirjastolaiset kertovat tapahtumatuotannosta, kirjastosta ja erityisesti fanitapahtumien järjestämisestä kirjastossa. Lorena ”lontsi” Echkart ja Muru ”Mruun” Vähänikkilä.

Tuoretta verta - Paneeli kauhun kirjoittajille

Uunituoreen kauhukirjoittamisen oppaan toimittajat ja kirjoittajat pohtivat kauhun kirjoittamista ja kauhuoppaan syntyprosessia. Miten hyvää kauhua kirjoitetaan? Mikä innosti kokoamaan kirjoittamisoppaan kauhun kirjoittajille?

Finncon 2018 förevisar: Tosi Tarina – En sann historia

Lukianos’ berättelse från antiken som tvåspråkig, bisarr teater. Antiikin Lukianoksen tarina kaksikielisenä ja bisarrina teatterina.

Sunday 11:00

Fanifiktiokäytännöistä uusia ideoita kirjoittamiseen

Fanifiktio on oma taiteenlajinsa, jonka kirjoittamisessa on omat tapansa. Työpajassa perehdymme siihen, miten fanifiktiokäytäntöjä voisi hyödyntää luovassa kirjoittamisessa ja mitä uutta ne voisivat tuoda omaan kirjoittamiseen. Työpajan vetävät Frida Pessi ja Minerva Piha.

Guest of Honour Speech: Maria Turtschaninoff

-

Lauren Beukes: Reading

Guest of Honour Lauren Beukes reads her works in front of a small audience.

Guest of Honour Speech: Maria Turtschaninoff

-

EC sci-fi comics

EC sci-fi comics ponders on the sociological situation of USA during the 1940s and 1950s, through the first attempt to combine graphic stories with social criticism via sci-fi stories. Lecture by journalist Eduardo Serradilla Sanchis.

Suklaata, suomuja ja mikrolonkeroita

Erotiikan kirjoittamisesta ja merkityksessä spefissä keskustelevat kirjailijat Anne Leinonen (pj.), Hanna Morre Matilainen, Magdalena Hai ja Carita Forsgren. (K15)

Hyvän ja pahan yhteiskunta

Spekulatiivinen fiktio ei ole pelkkää klassisen hyvän ja pahan välisen taistelun kuvaamista, vaan sen avulla voi käsitellä arkoja ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita. Millaista on hyvän ja pahan välinen suhteellisuus?

AI: When fiction meets reality

What’s the relationship of the AI fiction and reality today?

Sarjispaja kaikenikäisille

Turun Sarjakuvakerho tarjoaa conikävijälle mahdollisuuden hengähtää ja ilmaista itseään hulinan keskellä. Suunnittele oma supersankari, askartele tipsimonsteri tai prässää oma pinssi! Pajan järjestää Turun Sarjakuvakerho ry.

Tähtifantasia-palkinnonjako ja varjoraati

Palkinto myönnetään vuoden parhaalle käännösfantasiakirjalle. Arvovaltainen varjoraati arvioi viiden kärjen ja keskustelee teoksista. Lopuksi julkistetaan voittaja, joka on varjoraadin mielestä tietenkin väärä.

Dostojevskin fantastiset kertomukset

Esitelmä käsittelee venäläisen Fjodor Dostojevskin viittä spefinovellia ja fantastista pienoisromaania Kaksoisolento (1846). Esitellään lyhyesti tekstien aiheet sekä niiden merkitys kirjailijan muun tuotannon kannalta. Loppuun varataan aikaa yleiselle keskustelulle. Esitelmän pitää ja keskustelun juontaa Jari Olavi Hiltunen, ulvilalainen lehtori ja kirjallisuuskriitikko.

Eeppistä, suomalaista fantasiaa, kiitos

Eeppisen fantasian taitajat keskustelevat kotimaisen eeppisen fantasian tarjonnasta ja sen mahdollisista haasteista ja muutoksista. Entä miltä näyttää eeppisen fantasian tulevaisuus?

Sunday 12:00

Fandom Life Otherworldly Encounters

Fandom Life Otherworldly Encounters, is a musical sci-fi/fantasy act by a Cthulified S’punk. Features sound/music by Bill Pacer, LaDonna Allison, Dreaming Shadows, Ray Ransom, Eija Niiranen, Becca Parker and Jouni Niiranen.

Lavaesiintymisen työpaja

Miten olla lavalla edukseen esim. pukukilpailuissa? Kuinka näyttää itsevarmalta ja loistaa, vaikka jännittää? Lavaesiintymisen salaisuuksiin lempeästi katsojansa johdattaa Miss Disa Pear. Max 10 osallistujaa, ilmoittaudu infossa.

What to watch 2018

Our self-appointed experts are back again to give you The Truth (aka their opinions) on new science fiction and fantasy series from the 2017–2018 television season.

Ennen Black Pantheria ja Get Outia

Afroamerikkalaisen supersankari- ja kauhuelokuvien historia Blaculasta Bladeen. Luvassa Petri Hiltusen kattava katsaus mustan elokuvan historiaan, trailereiden ja julisteiden tukemana.

"En ole ihminen"

Kuinka uskaltautua sujahtamaan vierasta lajia edustavan päähenkilön mieleen? Kirjailijat keskustelevat, miksi kannattaa valita muu kuin ihminen päähenkilöksi.

Seksi, kuolema ja Peter Pan

Ikuisen pojan hämärä alkuperä. Peter Panista luennoi Sini Helminen. Luento perustuu Sini Helmisen yleisen kirjallisuustieteen graduun Peter Pan Kensingtonin luutarhassa: Kuoleman ja kuolemattomuuden teemat J. M. Barrien romaanissa The Little White Bird.

Gravitational wave astronmy

Three years of gravitational astronomy: LIGO is Earth’s first gravitational wave telescope. What has gravitational astronomy taught us so far and what’s coming in the future?

Atorox-, Nova-, ja vuoden spefigradu -palkintojen jako

Atorox-palkinto myönnetään vuoden parhaalle tieteis- tai fantasianovellille. Samassa yhteydessä jaetaan Nova-kirjoituskilpailun palkinnot sekä Finfar ry:n vuoden parhaalle spefigradulle myöntämä palkinto.

Miksi haluamme pelätä?

Johanna Sinisalo ja Marko Hautala keskustelevat KauhuConin kunniavieraspuheen tunnelmissa miksi hakeudumme vapaaehtoisesti kauhistavien fiktioiden äärelle. Haastattelijana Jani Saxell.

Fantastisk podd

Författarpanelen spelar in podcasten Fantastisk podd inför publik. Maria Turtschaninoff, Mia Franck, Hannele Mikaela Taivassalo och Jenny Wiik.

Sunday 13:00

Fanifiktion kirjoittaminen 13-18 vuotiaille

Fanitatko jotain elokuva- tai tv-sarjaa niin, ettet malttaisi odottaa seuraavaa osaa? Haluaisitko, että lempikirjasi olisi päättynyt toisin? Ehkä kirjoitat jo fanifiktiota, mutta haluat oppia kirjoittamaan entistäkin parempia tarinoita? Omat kirjoitusvälineet mukaan.

First contact with local life

In speculative fiction a distant village or forlorn city block may seem as exotic as life on Mars. How do writers mix the global tropes and local topics? Do aliens speak in dialect?

Aikamatkustus sarjakuvassa eilen, tänään ja huomenna

Miten aikamatkustusta on käytetty sarjakuvain sivuilla niin meillä kuin muualla, tosissaan ja huumorilla. Ei-lineaarisen ja epäkronologisen esityksen pitää Sippo Mentunen.

Myyttien moninainen käyttö

Myytit ovat läsnä arjessa ja kirjallisuudessa. Perinteiset sadut, tarinat ja myytit kiertävät uusiin tarinoihin ja genreihin. Miten perinteinen ja moderni kohtaavat, ja mikä on moderniteetin myytti?

20 vuotta myöhemmin

Miten aikuinen Harry Potter -fani katsoo kirjasarjaa nyt, kun viimeisen virallisen kirjan viimeinen luku on jo menneisyyttä ja seuraava sukupolvi kuluttaa koulunpenkkejä? Millainen kaveri kirjat olivat matkalla aikuisuuteen?

Wuxia - historian ja fantasian rajalla

Sankarillisista taistelulajien mestareista kertovien wuxia-tarinoiden juuret ovat syvällä Kiinan historiassa ja kansanperinteessä. Eero Suorannan esitelmässä tarkastellaan genren kehitystä sekä sen suhdetta historiaan, realismiin ja fantasiaan.

Kuuluisuuden kirot

Monet meistä tavoittelevat mainetta ja kunniaa, mutta kuuluisuudella on kääntöpuolensakin. Vinkkejä aloitteleville julkimoille, miten mediahuomioon kannattaa suhtautua.

Hugo Panel

The panelists talk about this year’s Hugo finalists: what’s good, what’s bad and what’s ugly. Have the recent changes in the Hugo nominating process had an impact on what makes it to the final list?

Kino Finncon esittää

Mukana kotimaiset lyhytelokuvat The Defiler (K-18) (24 min.), Fandom Squad (1 h 17 min.) ja End Unsung 1 & 4 (25 min.). Myös tekijät ovat paikalla kertomassa elokuvistaan. Huom! Osa elokuvista on K-18.

Sunday 14:00

Traileripuisto

Arvovaltainen raati repii riemastuttavasti riekaleiksi tulevien genre-elokuvien trailereita. Diggaa zärppänä tai et ole aito avaruuskalmari!

BJD-nukkemiitti

Miitissä on tarkoituksena kokoontua nukkeharrastajien kesken yhteen ja jutella harrastuksesta, esitellä ja ihailla nukkeja ja myydä jotain pientä nukketavaraa, esim. vaatteita, jos haluaa. Miittiin voi myös tulla tutustumaan harrastukseen, vaikka ei nukkea omistaisikaan. Miitin järjestävät Edvin Vainio ja Erika Lindgren.

Mitä ulostulotarinoiden jälkeen?

Mitä muita queer-tarinoita voisi kertoa, ja miten spekulatiivinen fiktio voisi olla mukana noiden tarinoiden kertomisessa?

Suosittelemme scifiklassikoita

Panelistit kertovat suosikeistaan vanhemmista scifi-klassikoista, miksi suosittelevat niitä genrestä vasta kiinnostuneille ja mitä inspiraatiota niistä voi olla nykylukijalle ja -kirjoittajalle. Lucilla Lin (pj.), Mixu Lauronen, ja Jani Saxell.

Kirjailijaelämän ilot ja surut

Kirjaililijaelämän ilot ja surut. Mitä yllätyksiä ura on mukanaan tuonut, mitä ei olisi voinut etukäteen arvata, ja mitä olisi ehkä halunnut tietää etukäteen. Tiina Raevaara (pj.), Marko Hautala, Anu Holopainen, J.S. Meresmaa

Noitia, noitia!

Noidat ovat aina ajankohtaisia! Kirjallisuuden ja elokuvien klassikkonoitia sekä kirjailijoiden omia luomuksia esittelevät Magdalena Hai ja Anne Leinonen.

A beginner's guide to story submissions in international SFF

Do you write in English? Here’s a guide to how to get started with sending stories and poems to international SFF magazines and anthologies, from cover letters and standard manuscript format to dealing with rejection.

Tieteiskirjallisuusterapiaa

Tule tutustumaan kirjallisuusterapiaan! Luvassa scifiteemaisia itsetutkiskeluun keskittyviä kirjoitusharjoituksia ja vertaiskeskustelua niiden pohjalta. Vetäjänä FM, kirjallisuusterapeuttiharjoittelija Heini Kyllönen. Ilmoittaudu infossa.

Pienkustantaja on uusi musta

Miksi spefikustantamoja on ilmestynyt kuin sieniä sateella? Pienkustantajien edustajat keskustelevat siitä, kannattaako spefin kustantaminen ja missä on heidän markkinarakonsa.

Sunday 14:30

Fanifiktion kirjoittaminen 10-12 vuotiaille

Haluatko kirjoittaa omia tarinoita lempihahmoistasi? Piditpä tietystä kirjasta, elokuvasta tai tietokonepelistä, tässä työpajassa pääset laajentamaan suosikkimaailmojasi. Tule sukeltamaan tarinoiden maailmaan! Omat kirjoitusvälineet mukaan.

Sunday 15:00

Left Hand of Darkness, and beyond

How have the themes of gender and sexuality and their relation to language been dealt with in science fiction and fantasy?

Superheroes at work

Saving the world by night but working 9 to 5 during the day, waiting for the weekend to relax. A not very serious look at the civilian life and wild weekends of secret superheroes. K-16.

Pakanuus ennen, nyt ja...

Sarjakuvantekijät keskustelevat kristinuskon ja pakanuuden kohtaamisista spekulatiivisen sarjakuvafiktion sivuilla. Rivipahiksia vai jaloja villejä? Miten pakanat esitetään sarjakuvafiktiossa, entä valtauskonto?

Keidän ääni kuuluu, kenellä on valta?

Kirjailijoiden ajatuksia vähemmistöön kuuluvien henkilöhahmojen kirjoittamisesta.

Alastair Reynoldsia kritiikittömästi?

Jos Reynolds on ainoa kirjailija, jota kannattaa lukea, olet oikeassa paikassa, samoin jos olet asiasta eri mieltä. Espoolainen hard-scifi-fani ja kirjavinkkari Pia Göös kertoo lukukokemuksistaan. Ajatukset kirjailijan tuotannosta ovat tervetulleita.

Edgar Rice Burroughs and John Carter

Edgar Rice Burroughs’ legacy in John Carter is a lecture highlighting the importance the American author’s creation had in building what we now know as contemporary pop culture. Lecture by author Eduardo Serradilla Sanchis.

Scifin uudet tuulet, osa 2 (nostalgiapaneeli)

Kumpi on parempi: Avaruuden pirut vai Invaders from Mars? Panelistit jatkavat nostalgisia muisteloitaan tällä kertaa 1970- ja 1980-luvun tv:n scifitarjonnan parissa. Löytyykö mitään mikä kannattaisi katsoa uudestaan?

Sunday 16:00

Future Women

How do we want women depicted in future SF/F? What pitfalls are best avoided? A closing panel by Lauren Beukes, Maria Turtschaninoff, and Merja Polvinen.

Future Women

How do we want women depicted in future SF/F? What pitfalls are best avoided? A closing panel by Lauren Beukes, Maria Turtschaninoff, and Merja Polvinen.

Sunday 16:30

Päättäjäiset / Closing ceremonies

-

Päättäjäiset / Closing ceremonies

-