• Ohjelma

Lauantai

Pieni Sali Duetto 1 Duetto 2 Sopraano Opus 3 Signeeraukset
10:30 Avajaiset
11:00 Sarjakuva-Finlandia voittaja Suvi Ermilän haastattelu Maikki Harjanne: Täydellinen MinttuSuositeltu Keijo Ahlqvist: Taide | Tessa Astre, Aapo Kukko, Niko-Petteri Niva: Uhma on Jumalasta & Huojuva torni
11:30
12:00 Kunniavierashaastattelu: Petri HiltunenSuositeltu Kuolleet puutarhat – nettisarjakuvasta albumiksi Kari Sihvonen: Syntax Terror | Petteri Tikkanen: Humala | Jyrki Nissinen: Exät Tessa Astre, Aapo Kukko, Niko-Petteri Niva
12:30 Cosplaykilpailu Käsikirjoituspaja Juba
13:00 Sarjakupla-livepodcast Johanna Aulén: Tšernobylin koirat Mikko Metsähonkala: Talleyrand - Sontaa silkkisukassa, sanoi Napoleon Petri Hiltunen, Petteri Tikkanen, Kari Sihvonen, Jyrki NissinenSuositeltu
13:30 Jaana Suorsa: Lounaalla Pentti Saarikosken kanssa Mikko Metsähonkala
14:00 AMV-kilpailu Kunniavierashaastattelu: Maikki HarjanneSuositeltu Kvaak-kirja esittäytyy Tuula Mäkelä: Rappuset | Juliana Hyrri: Päivänkakkarameri Apua sarjis-ammattilaiselta - työpaja keskenäisillä sarjakuvaprojekteilleSuositeltu Johanna Aulén
14:30
15:00 Ville Ranta: Kuinka valloitin Ranskan Kersantti Napalm 30 vuotta Limingan Sarjkuvalinja: Rakkaus-antologia | Limingan Ihme | Elävä kuva - ловъя серпасъяс Maikki Harjanne, Juliana Hyrri, Tuula MäkeläSuositeltu
15:30
16:00 Natalia Batista - näin syntyi Sword Princess Amaltea Harri Römpötti: Taas päin näköä Siiri Viljakka: Kohti sumua Kurjat Cossit / Crappy Cosplay Ville Ranta
16:30 Tiina Paju: Uutisista Hyvää Iltaa Siiri Viljakka
17:00 Cosplaydeitti Ruudusta toiseen -pitkä sarjakuva tarinankertojan välineenä Turun sarjakuvakerhon tukihuutokauppa Porin Sarjisfestarien mainospuffi | Kari Suomalainen – pilapiirrosnäytelmä Harri Römpötti, Tiina Paju
17:30 Sarjakuvantekijät ry:n apurahojen julkistus

Sunnuntai

Duetto 1 Duetto 2 Sopraano Signeeraukset
12:00 Kansanusko queer-sarjakuvan inspiraationa Lights On! -tilaustyösarjakuvaprojekti K-POP Random Dance Play
12:30
13:00 Sarjakuva-Finlandia voittaja Suvi Ermilän haastattelu Haastattelussa Namikolinx
13:30
14:00 Kunniavierashaastattelu: Maikki HarjanneSuositeltu Yhteistyöstä sarjakuvaksi - yrityksen ja erehdyksen kautta RyuAho Studion Ensimmäisen Duetton takana
14:30
15:00 Kunniavierashaastattelu: Petri HiltunenSuositeltu Steven Universe Kahoot! NFT tulee, oletko valmis toimimaan? Maikki HarjanneSuositeltu
15:30
16:00 Petri HiltunenSuositeltu
16:30 Päättäjäiset

Tarkemmat ohjelmatiedot

Saturday 10:30

Avajaiset

Tampere Kuplii 2022 sarjakuvafestivaalien avajaiset. Tämän vuoden festivaalit esittäytyvät!

Saturday 11:00

Sarjakuva-Finlandia voittaja Suvi Ermilän haastattelu

Vuoden 2022 Sarjakuva-Finlandia-palkinnon albumillaan Vastaanottokeskus voittaneen Suvi Ermilän etähaastattelu.

Maikki Harjanne: Täydellinen MinttuSuositeltu

Minttu, Ville, Tuusannuuska, Mikko Neppius ja muut tutut ovat täällä taas!

Maikki Harjanteen Minttu on lastenkirjaklassikko, joka ei esittelyjä kaipaa. Minttua on luettu lapsille pian 45 vuoden ajan, ja tuona aikana tuhannet lapset ovat saaneet nimensä Mintun mukaan.

Minttu-sarjakuvat ovat jääneet kuvakirjoja vähemmälle huomiolle - ja aivan syyttä! Sarjakuva-Minttu ystävineen seikkaili Kotiliesi-lehdessä vuosina 1982-1990 aivan yhtä hersyvästi kuin kuvakirjoissakin. Minttu pohtii, tutkii, auttaa, keksii, kyselee ja kokeilee, aivan kuten lapsilla tapana on.

Täydellinen Minttu -kokoelma sisältää kaikki Minttu-sarjakuvat. Osaa niistä ei ole aiemmin julkaistu kirjamuodossa. Isokokoisessa, nelivärisessä kirjassa on yli 200 sivua

Keijo Ahlqvist: Taide | Tessa Astre, Aapo Kukko, Niko-Petteri Niva: Uhma on Jumalasta & Huojuva torni

Pohjoisen kolmikko Astre-Kukko-Niva keskustelee taiteesta ja sen tekemisestä, pohjana Keijo Ahlqvistin filosofinen sarjakuvateos Taide sekä kolmikon omat teokset Huojuva torni (2021) ja Uhma on jumalasta (ilmestyy 2022).

Taide on Ahlqvistin kolmas oma sarjakuvakirja, elämänmittaisen ajattelutyön kypsä hedelmä. Huojuva Torni on punk-henkinen kertomus ihmisyydestä ja identiteetistä, sukupolvien ja sukupuolten välisistä sodista ja sovituksesta. Uhma on jumalasta käsittelee liminkalaisen kuvataiteilijan Vilho Lammen elämää ja taidetta ja pyrkii inhimillistämään ihmistä taiteilijamyytin takana. Haastattelijana Ville Hänninen

Saturday 12:00

Kunniavierashaastattelu: Petri HiltunenSuositeltu

Tampere Kupliin vuoden 2022 kunniavieraan Petri Hiltusen lauantain haastattelu keskittyy käsittelemään erityisesti ahkeran sarjakuvataiteilijan soolotuotantoa.

Kuolleet puutarhat – nettisarjakuvasta albumiksi

Sarjakuvataiteilija Tiia Salmelin kertoo nuorille ja aikuisille suunnatun Kuolleet puutarhat-fantasiasarjakuvansa matkasta nettijulkaisusta fyysiseksi albumiksi. Kuvastimessa erityisesti sarjan ensimmäinen osa Unten kaupunki (Pokuto, 2021) ja sen tekoprosessi.

Tessa Astre, Aapo Kukko, Niko-Petteri Niva

Signeeraamassa Tessa Astre, Aapo Kukko ja Niko-Petteri Niva

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

Kari Sihvonen: Syntax Terror | Petteri Tikkanen: Humala | Jyrki Nissinen: Exät

Jyrki Nissisen Exät on tarkkanäköinen aikalaissatiiri luovan luokan jet set -elämästä, johon kuuluu biletystä, deadlineja, seksiä ja harmoniaa.

Kari Sihvosen Syntax Terror on sanaton sarjakuvailoittelu, joka ammentaa innoituksensa vanhoista scifi- ja kauhusarjakuvista ja -elokuvista.

Petteri Tikkasen Humala valottaa Eero-hahmon askeleita kohti itsenäisyyttä. Eeron elämä uudella paikkakunnalla ei etene niin kivuttomasti kuin olisi odottanut. Haastattelijana Ville Pirinen.

Saturday 12:30

Käsikirjoituspaja

Pajassa tutustutaan erilaisiin tapoihin käsikirjoittaa sarjakuvaa ja tehdään oma käsikirjoitus aiheesta muodonmuutos.

Cosplaykilpailu

Tampere Kuplii 2022 cosplaypukukilpailu on perinteinen lavakilpailu, jossa puvut esitellään yleisölle yksi kerrallaan ja tänä vuonna kisataan kahdessa kategoriassa: aloittelijat ja kokeneet.

Lisätietoa löytyy Kupliin verkkosivuilta: https://2022.tamperekuplii.fi/cosplay.html

Juba

Signeeraamassa Juba

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

Saturday 13:00

Sarjakupla-livepodcast

Sarjakupla on Suomen pisimpään jatkunut sarjakuvapodcast, jota juontavat Sami Nyyssölä ja Anssi Vieruaho. Puhumme sarjakuvalegendoista ja sarjakuvan tekemisestä. Tällä kertaa livenä Tampereella emmekä natisevan pöydän ääressä Sarjakuplan betonisessa päämajassa.

Johanna Aulén: Tšernobylin koirat

Uusi kotimainen sarjakuvateos kertoo maailman tuhoisimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta ja koirista, jotka sinnittelevät ihmisten hylkäämällä vyöhykkeellä.

Neuvostoliittolainen Tšernobylin ydinvoimala räjähti 26.4.1986. Onnettomuus aiheutti laajoja radioaktiivisia päästöjä ja muutti voimalan lähialueet asuinkelvottomiksi. Mutta vaikka ihmiset evakuoitiin, Tšernobylin eläimet jäivät oman onnensa nojaan.

Haastatteluihin ja tutkimuksiin perustuva Tšernobylin koirat kertoo kahden koiran – Bobikin ja Gamman – kautta Tšernobylin onnettomuudesta ja elämästä suljetulla vyöhykkeellä nyky-Ukrainassa. Komeasti kuvitettu dokumentaarinen sarjakuva on kertomus luonnon ja ihmisen sitkeydestä.

Petri Hiltunen, Petteri Tikkanen, Kari Sihvonen, Jyrki NissinenSuositeltu

Signeeraamassa Tampere Kupliin kunniavieras Petri Hiltunen, Petteri Tikkanen, Kari Sihvonen ja Jyrki Nissinen

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

Mikko Metsähonkala: Talleyrand - Sontaa silkkisukassa, sanoi Napoleon

Mikko Metsähonkalan (s. 1966 Ylöjärvellä) sarjakuvaelman päähenkilönä seikkailee Charles Maurice de Talleyrand-Périgord, Autunin piispa, kansanedustaja, ministeri ja Beneventon ruhtinas, ihanteeton mies suurten aatteiden ja leiskuvien intohimojen aikakaudella.

Hän oli etevä diplomaatti, mutta myös selkäänpuukottaja, opportunisti, uhkapeluri, irstailija ja kirkon kiroama piispa – sontaa silkkisukassa, kuten Napoleon häntä parjasi. Talleyrand ei saavuttanut samanlaista mainetta kuin aikalaisensa Robespierre, Danton ja Marat, mutta nyt on takapirun aika astua kulisseista parrasvaloihin.

Saturday 13:30

Mikko Metsähonkala

Signeeraamassa Mikko Metsähonkala

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

Jaana Suorsa: Lounaalla Pentti Saarikosken kanssa

Hanno Eskola jututtaa Jaana Suorsaa Lounaalla runoilijan kanssa -kirjasta (maaliskuu 22). Piirroskuvitettu kirja kertoo runoilija, kääntäjä Pentti Saarikosken kokkaamista ja nauttimista kotitekoisista aterioista (1968-1983) ja kuvaa aikakauden tapahtumia, Saarikosken oman elämän tapahtumia, sekä Saarikosken työn alla olevia projekteja (käännöstyöt, kirjat). Näin lukija pääsee mukaan runoilijan henkilökohtaiseen elämään myös makujen kautta.

Kirja on jatkoa vuonna 2021 ilmestyneen Pena - runoilija ja kommunisti -sarjakuvateokseen. Kirjojen kustantaja on osuuskunta Partuuna, Pentti saarikosken tyttären Helena Saarikosken ja perikunnan kustantamo.

Saturday 14:00

Kunniavierashaastattelu: Maikki HarjanneSuositeltu

Tampere Kupliin vuoden 2022 kunniavieras Maikki Harjanne kertoo lauantain haastattelussa sarjakuvatuotannostaan.

Kvaak-kirja esittäytyy

Mikä ihmeen Eternautti ja kuka oli Wally Wood? Kvaak-kirjan aktiivit kertovat menneistä, nykyisistä ja tulevista kirjahankkeistaan, ja raottavat verhoa joukkorahoituskampanjoihin liittyen.

Apua sarjis-ammattilaiselta - työpaja keskenäisillä sarjakuvaprojekteilleSuositeltu

Törmäsitkö omassa sarjakuvaprojektissa seinään? Tule kuulemaan, kun Tampere Kupliin kunniavieras ja pitkän linjan sarjakuvantekijä Petri Hiltunen kertoo omat vinkkinsä sarjakuvantekemiseen ja jakaa palautetta sekä antaa apua keskeneräisiin projekteihin.

Työpaja on tarkoitettu hieman kokeneemmille sarjakuvantekijöille.

AMV-kilpailu

Tampere Kupliin AMV- eli animaatiomusiikkivideokilpailu saapuu nyt ensimmäistä kertaa paikan päälle Tampere-taloon. Finaaliesityksessä nähdään finaaliin yltäneet taidonnäytteet, joista parhaat palkitaan.

Myös yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiaan kilpailun aikana omalla kännykällään ja äänestämiseen tarvitaan Kompassi.eu tunnus. Tule katsomaan kevään huikeimmat musiikkivideot!

Ohjelmaa suositellaan yli 12-vuotiaille.

Ohjelma saattaa sisältää nopeasti vaihtuvia kuvia ja vilkkuvia valoja. Kilpailu järjestetään yhteistyössä AMV.fi kanssa.

Johanna Aulén

Signeeraamassa Johanna Aulén

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

Tuula Mäkelä: Rappuset | Juliana Hyrri: Päivänkakkarameri

Miltä hirvestä tuntuu, kun se pudottaa sarvensa? Tietävätkö sirpaleet onnea? Mitä Katri-Helena mahtaa laulaa Lui-nimisessä kappaleessa? Onko taivaalla mustia aukkoja? Rappuset on kertomus isän ja tyttären yhteisestä kesäpäivästä, jonka mittaan korjataan aitan rappusten rikkoutunut askelma. Päivä vaikuttaa aluksi tavattoman tavalliselta, mutta iltaan mennessä saadaan vastaus moneen kysymykseen. Tuula Mäkelä (s. 1979 Kyyjärvellä) opettaa graafista suunnittelua Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Rappuset on hänen ensimmäinen sarjakuvakirjansa.

Juliana Hyrri (s. 1989 Kohtla-Jarve, Viro) on helsinkiläinen sarjakuvantekijä, jonka esikoisalbumi Satakieli joka ei laulanut palkittiin Kritiikin kannuksilla. Hyrrin toinen sarjakuvakirja Päiväkakkarameri käsittelee kulttuurien välissä kasvamista, yhteenkuuluvuuden tunteen etsimistä ja hylätyksi tulemisen pelkoa. Juljenkan perhe on tuntemattoman muutoksen äärellä. Valtava kosminen laiva kuljettaa perheen uuteen maahan, jossa täytyy oppia uusi kieli, omaksua uusia tapoja ja kohdata uusia ihmisiä. Kuinka pieni ihminen selviää elämää suurempien kysymysten keskellä?

Saturday 15:00

Ville Ranta: Kuinka valloitin Ranskan

Tragikoominen satiiri menestyksestä ja sen tavoittelusta

Ville Rannan omiin kokemuksiin pohjautuva sarjakuvaromaani kertoo taiteilija Ville Rannasta, joka tavoittelee läpimurtoa Ranskan mahtavilla sarjakuvamarkkinoilla – maksoi mitä maksoi.

25-vuotias Ville kohtaa ranskalaisen sarjakuva-alan vaikuttajan Lancelotin, joka kehuu hänen työnsä maasta taivaisiin. Villen päässä napsahtaa: hän on nero, ja kunhan suuri ranskalaiskustantamo julkaisee hänen kirjansa, hänestä tulee juhlittu tähti. Mutta pian asiat alkavat saada outoja käänteitä…

Ville Rannan uusi sarjakuvaromaani on vahvasti itseironinen mutta myös surullinen tarina siitä, mitä tapahtuu taiteilijalle, jolle menestyksestä tulee pakkomielle.

Kersantti Napalm 30 vuotta

Suomen kovin amerikkalainen supersankari juhlistaa merkkivuottaan! Katsaus menneisiin ja visioita tulevasta.

Maikki Harjanne, Juliana Hyrri, Tuula MäkeläSuositeltu

Signeeraamassa Tampere Kupliin kunniavieras Maikki Harjanne, Juliana Hyrri, Tuula Mäkelä

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

Limingan Sarjkuvalinja: Rakkaus-antologia | Limingan Ihme | Elävä kuva - ловъя серпасъяс

Nyt julkaistava Rakkaus-antologiamme on vaakateos, jossa käsitellään rakkauden eri muotoja. Tekijöinä ovat noin kaksikymmentä lukuvuoden 2021-2022 sarjakuvalinjan opiskelijaa.

Osa julkistamisessa mukana nyt olevista tekijöistä oli tekemässä myös viime vuoden kahta julkaisuamme, jotka keräsivät suurta huomiota medioissa. Kertoisimme mielellämme lisää myös näistä kahdesta.

Suomen sisällisodassa 1918 ammuttiin ja tapettiin 37 000 ihmistä. 2018 Juha Hurmeen näytelmässä "Limingan ihme 1918" käsiteltiin sisällissodan tapahtumia Limingassa, missä paikalliset asukkaat, suojeluskunnat ja punakaarti onnistuivat löytämään vaihtoehtoisen ratkaisun konfliktiin. 2021 Limingan kansanopistolla, yhdessä tapahtumien päänäyttämöistä, sarjakuvalinjan opiskelijat ovat sovittaneet Hurmeen näytelmätekstin sarjakuvamuotoon.

Taruja muinaisten suomalais-ugrilaisten elämästä välitetään sukupolvelta toiselle. Kaukaisuuteen pohjautuvat legendat jumalista, hengistä, velhoista ja historiasta heräävät tämän teoksen välityksellä henkiin sarjakuvitettuina. Komin tasavallassa sijaitsevan Syktyvkarin kaupungin nuorten taiteilijoiden ja Limingan taidekoulun sarjakuvalinjan opiskelijoiden yhteistyönä syntyi Elävä kuva - , kaksikielinen sarjakuva-albumi, jossa myyttejä käsitellään valtionrajoja ylittävästi.

Saturday 16:00

Natalia Batista - näin syntyi Sword Princess Amaltea

Tarina on kaikille tuttu: Urhea prinssi lähtee uhmaamaan suuria vaaroja, pelastaakseen prinsessan lohikäärmeen kynsistä ja periäkseen puolet valtakunnasta. Mutta entä, jos tällä kertaa prinssi olisikin... prinsessa?

Natalia Batista valottaa tunnetuimman teoksensa syntytarinaa ja uraansa - millaista on olla pohjoismainen mangataiteilija?

Natalia Batista on ruotsalainen mangataiteilija ja kuvittaja, joka on toiminut ammattilaisena alalla vuodesta 2006. Hän on tehnyt yli 1600 sivua mangaa, joista suurin osa on julkaistu kirjoina tai osana sarjakuva-antologioita. Tunnetuimmat teokseni ovat Mjau! ja Sword Princess Amaltea, joka on julkaistu Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Italiassa, Saksassa, Portugalissa, Tšekin tasavallassa ja nyt vuonna 2022 Suomessa!

Natalian teokset vaihtelevat tyylilajiltaan fantasiasta ja toiminnasta romantiikkaan ja komediaan. Hän on ruotsalaisen mangataiteilijakollektiivi Nosebleed Studion jäsen ja yksi vuosittaisen sarjakuvafestivaali Seriefestin järjestäjänä Malmössä.

Harri Römpötti: Taas päin näköä

Suomalaisen sarjakuvan satavuotisjuhlien aikaan vuonna 2011 Ville Hänninen ja Harri Römpötti loivat katsauksen tärkeimpiin kotimaisiin taiteilijoihin haastattelukirjassaan Päin näköä. Kymmenen vuotta myöhemmin Römpötti nostaa Taas päin näköä -kirjassa esiin tusinan seuraavan sukupolven taiteilijoita.

Mukana ovat JP Ahonen, Juliana Hyrri, Leo Kuikka, Kaisa Leka, Reetta Niemensivu, Emmi Nieminen, Jenna Oldén, Ville Pirinen, Heikki Rönkkö, Tiitu Takalo, Petteri Tikkanen ja Emmi Valve. Haastattelujen ohella kaikki ovat tehneet kirjaan uuden sarjakuvan ja kertovat sen synnystä.

Harri Römpötti on työskennellyt vapaana toimittajana ja kriitikkona vuodesta 1989. Sarjakuva on aina kuulunut hänen erikoisaloihinsa. Vuonna 2001 Suomen sarjakuvaseura nimitti Römpötin sarjakuvaneuvokseksi ansioistaan kriitikkona.

Kurjat Cossit / Crappy Cosplay

Suunnittele köpöinen cossi pikku tilpehööristä, kaljalaatikoista tai
kodin tarvikkeista! Luovin ja hassuin asu voittaa 10 tunnin
peliaikalahjakortin Lategameen :D Voit askarrella asusteesi joko kotona
etukäteen, tai käydä craftailemassa tamperetalon Kurjat Cossit työpaja
osiossa Tampere Kuplii tapahtuman aikana huikean kostyymin!

Design a makeshift cosplay out of junk/beer boxes/any small bits and
bobs you find at home! Most creative and funny costume wins 10-hour
gaming giftcard to Lategame :D You can make your costume beforehand at
home, or use the materials in a workshop during the Tampere Kuplii
event!

Ville Ranta

Signeeraamassa Ville Ranta

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

Siiri Viljakka: Kohti sumua

Täysi Käsi julkistaa Siiri Viljakan sarjakuvateoksen Kohti sumua. Haastattelijana Vesa Kataisto.

Julkaisutilaisuudessa keskustellaan teoksen symboliikasta ja tekoprosessista. Tarjolla pientä purtavaa. Tervetuloa!

Takakansiteksti;
Muistinsa menettänyt Natalie huuhtoutuu majakkasaarelle. Hänet pelastaa saaren ainoa asukas, Eleonore. Naisten yhteiselo meren eristämänä luo heidän välilleen läheisyyden, mutta saaresta paljastuvat salaisuudet pakottavat heidät tekemään omat valintansa.

Kohti sumua on teos naisrakkaudesta, luopumisesta ja mystisestä majakkasaaresta.

Saturday 16:30

Siiri Viljakka

Signeeraamassa Siiri Viljakka

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

Tiina Paju: Uutisista Hyvää Iltaa

Uutisista hyvää iltaa kertoo korona-ajasta television uutistoimituksen nurkasta nähtynä. Näkijä on uutislähetysten taustakuvia toimittava graafikko, jonka pesti alkoi juuri, kun covid-19 lähti piinaamaan ihmiskuntaa. Töiden ja elämän pyörteistä piirtyy mediamuistojen sävyttämä ajankuva. Maailman, kaupungin ja kotiolojen muutoksissa riittää pureskeltavaa.

Tiina Paju on Puupää-hatulla palkittu sarjakuvantekijä ja kuvittaja, jonka piirtämiä sarjakuvia ovat mm. Maisa & Kaarina ja Biljoona Oy. Uutisista hyvää iltaa on ensimmäinen albumi, jonka hän on myös käsikirjoittanut.

Saturday 17:00

Ruudusta toiseen -pitkä sarjakuva tarinankertojan välineenä

Monen sarjakuvapiirtäjän tai sellaiseksi pyrkivän mielessä häilyy ajatus oman pitkän sarjakuvaromaanin tekemisestä. Sarjakuva tarjoaakin lähes loputtomat mahdollisuudet ennakkoluulottomalle tekijälle, mutta iso projekti voi myös pelottaa: Kestääkö motivaatio pitkäjänteistä työskentelyä? Onko käsikirjoitus kyllin hyvä tai missä kohtaa sivu oikeasti on valmis?

Näitä ja monia muita kysymyksiä pohtivat Siiri Viljakka ja Tuomas Myllylä, molemmat pitkän tarinavetoisen sarjakuvan ammattilaisia. Ensimmäistä yhteisprojektiaan aloittelevat tekijät pohtivat pitkäjänteiseen työskentelyyn liittyviä karikoita, sarjakuvaromaanin eri työvaiheita sekä sitä, miten kaksi hyvinkin erilaista tekijää voi yhdessä tehdä albumin.

Kaksikko vastaa myös yleisön esittämiin kysymyksiin pitkän sarjakuvan tekemisestä.

Turun sarjakuvakerhon tukihuutokauppa

Turun sarjakuvakerho ry. tarvitsee apuasi! Apurahakeijut eivät suosineet kerhoa tänä vuonna, joten yhdistys paikkaa rahoitusvajetta tukihuutokaupan avulla. Huudettavana on monenlaista sarjakuva-aiheista tavaraa kirjoista piirrosoriginaaleihin. Huuda itsellesi hyviä löytöjä ja tue samalla Suomen vanhinta paikallista sarjakuvaseuraa!

Cosplaydeitti

Pitkästä aikaa conissa ja mitä olisi coni ilman cosplaydeittiä? Ei meidän Deittiheittiöiden mielestä mitään!

Cosplaydeitti on leikkimielinen seuranhakuohjelma, jossa ihmiset esittävät cossaamiaan hahmoja. Ohjelman suositusikäraja on 12-vuotta. Ohjelma kuvataan ja julkaistaan taltiointina myöhemmin. Ohjelmaan on ennakkoilmoittautuminen, mutta osallistujia otetaan mukaan myös yleisöstä

Ennakkoilmoittautuminen tapahtuu Google Formsin kautta:  https://forms.gle/exNsMpeDXcpaAPb37

Harri Römpötti, Tiina Paju

Signeeraamassa Harri Römpötti, Tiina Paju

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

Porin Sarjisfestarien mainospuffi | Kari Suomalainen – pilapiirrosnäytelmä

Huhtikuussa 22.-23. päivä järjestettävät Porin sarjakuvafestivaalit esittäytyvät. Tule kuulemaan ennakkotietoa ohjelmasta ja muuta lisätietoa tapahtumasta!

Jaana Suorsa puffaa pilapiirrosnäytelmää ja livepiirtää Kari Suomalaisen hahmoja.

Saturday 17:30

Sarjakuvantekijät ry:n apurahojen julkistus

Sarjakuvantekijät ry julkistaa Pätkä-apurahojen, sekä Vuoden sarjakuvateko 2021 -palkinnon saajat.

Sunday 12:00

Kansanusko queer-sarjakuvan inspiraationa

Kansanusko on monia taiteilijoita inspiroiva aihealue, jonka eri ilmiöt vilahtelevat tasaisesti myös suomalaisissa sarjakuvissa. Usein näitä kertomuksia kuitenkin tulkitaan suhteellisen heteronormatiivisesti ja Kalevala-keskeisesti. Mitja Mikael Malin ja Jere “Ruakku” Poikela keskustelevat kansanuskoa käsittelevän queer-sarjakuvan tekoprosessista sekä Malinin sarjakuva-albumista Kivet, kannot, tähdet, kuuta (Arktinen banaani, 2021).

Keskustelussa pohditaan millä tavoin taide ja folkloristiikka kohtaavat, kun suullista kulttuuriperintöä visualisoidaan sarjakuvan muotoon. Kuinka vanhoja tarinoita voidaan tulkita uudelleen queer-linssin kautta? Mikä on sarjakuvataiteilijan asema kansanuskon uudelleenkertojana, millaisia näkökulmia on hyvä huomioida? Miten laajaa kulttuuriperinnön aihealuetta edes lähdetään tutkiskelemaan taiteilijan silmin – ja mikä siinä niin kiehtoo?

Lights On! -tilaustyösarjakuvaprojekti

Pitkän linjan sarjakuva-ammattilainen Ilpo Koskela on tehnyt runsaasti mm. erilaisia tiedotus- ja markkinointisarjakuvia ja kuvituksia. Koskela kertoo Suomen ja Viron Metsähallitusten Lights On! -projektissa muinaiskohteiden historiaa tuodaan esille kuvitusten ja sarjakuvan avulla.

Valmiit työt käännöksineen ovat luettavissa 100 cm leveänä tauluna itse paikassa, johon tarina tunnistettavasti liittyy.

Osa töistä esitellään mobiiliversioiden kuvituksina, joita vieraat pääsevät tutkimaan paikan päällä QR-koodin omaan älylaitteeseensa kuvaamalla. Kohteita on neljä Suomessa ja neljä Virossa.

K-POP Random Dance Play

Tuttu ohjelma coneista ja muista tapahtumista, jossa kaikki pääsevät tanssimaan K-pop biisien mukana! Ohjelma soveltuu hyvin kaiken tasoisille tanssijoille, ja katsojatkin ovat tervetulleita. Tarkoitus on pitää hauskaa yhdessä!

Sunday 13:00

Sarjakuva-Finlandia voittaja Suvi Ermilän haastattelu

Vuoden 2022 Sarjakuva-Finlandia-palkinnon albumillaan Vastaanottokeskus voittaneen Suvi Ermilän etähaastattelu.

Haastattelussa Namikolinx

Haastattelussa positiivisista ja hauskoista YouTube-videoista tunnettu Namikolinx, joka kertoo pelaamisesta, cosplaysta ja muista nörttiharrastuksistaan.

Sunday 14:00

Kunniavierashaastattelu: Maikki HarjanneSuositeltu

Tampere Kupliin vuoden 2022 kunniavieras Maikki Harjanne kertoo sunnuntain haastattelussa muusta tuotannostaan.

Yhteistyöstä sarjakuvaksi - yrityksen ja erehdyksen kautta

Millaista yhteistyö sarjakuvakentän ulkopuolisen tutkijan tai muun asiantuntijan kanssa on, miten se eroaa sarjakuvataiteilijan tai tutkijan tyypillisemmästä työstä ja millaisia teoksia yhteistyöstä on syntynyt.

Mukana omista kokemuksistaan keskustelemassa ovat tutkija ja sarjakuvataiteilija Reetta Laitinen, sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen, sarjakuvaneuvos Johanna ”Roju” Rojola ja sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo. Keskustelua mm. sarjakuvateoksista Ottopoikia ja työläistyttöjä, Sisaret 1918, Vihan ja inhon internet sekä tutkimushankkeista ja väitöskirjatutkimuksesta, joissa sarjakuvataiteilijat ovat olleet mukana.

RyuAho Studion Ensimmäisen Duetton takana

RyuAho Studio kollektiivi perustettiin vuonna 2020.
Nyt kollektiivilta on ilmestynyt ensimmäinen yhteisteos. Tule kuulemaan Mellusta ja Susannasta lisää, sekä selvittämään mitä Ensimmäisen Duetton tarinoiden takana on.
Ohjelman lopussa voi esittää kysymyksiä, jos jää aikaa.

Sunday 15:00

Kunniavierashaastattelu: Petri HiltunenSuositeltu

Tampere Kupliin vuoden 2022 kunniavieras Petri Hiltunen kertoo sunnuntain haastattelussa muiden tekijöiden kanssa syntyneistä teoksista sekä muusta tuotannostaan.

Steven Universe Kahoot!

Luuletko tietäväsi kaiken yhdestä menneen vuosikymmenen suurimmasta cartoon-ilmiöstä vai oletko kenties vasta-alkaja jalokivialieneiden maailmassa? Olit sitten konkari tai tiedät vasta päähenkilöiden nimet - olet tervetullut kevyeen ja hauskaan Kahoot!-tietovisaan Steven Universe -piirrossarjasta! Voittajalle luvassa Steven Universe -aiheista lukemista!

Maikki HarjanneSuositeltu

Signeeraamassa Tampere Kupliin kunniavieras Maikki Harjanne

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

NFT tulee, oletko valmis toimimaan?

NFT, eli Internetin tämän hetken suurin pyramidi huijaus, ryöstää taidetta pieniltä nettitaiteilijoilta ja yrittää luoda miljoonia startup guruille samalla kun tuhlaa Puolan valtion verran energiaa päivässä. Mitä me nettisarjakuvan tekijät voimme tehdä suojellaksemme elantoamme? Tule keskustelemaan ja aloittamaan vallankumous.
Ohjelman alussa alustus, jossa selitetään mikä NFT on ja miten se vaikuttaa verkkosarjistin elämään. Sen jälkeen keskustelua (vallankumous).

Sunday 16:00

Petri HiltunenSuositeltu

Signeeraamassa Tampere Kupliin kunniavieras Petri Hiltunen

Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.

Sunday 16:30

Päättäjäiset

Tule mukaan jättämään hyvästit tämän vuoden tapahtumalle.