Tampere Kuplii 2018 sarjakuvafestivaalien avajaiset. Tämän vuoden festivaalit esittäytyvät!
Oletko paatunut nukkeilija henkeen ja vereen? Ovatko nukkesi sinulle täysverisiä perheenjäseniä? Tai oletko muuten vain kiinnostunut tästä mystisestä harrastuksesta, joka monipuolisuudellaan vie kaiken vapaa-aikasi ja rahasi? Tervetuloa esittelemään omia nukkejasi, keskustelemaan nukkeilun jalosta aatteesta, ihailemaan muiden nukkeja tai vaikka kaikkia edellä mainittuja. Kaikki nukkeilijat ja nukkeilumieliset tervetuloa!
In both sides of Germany, the real comic history starts in the 50’s of the last century. The beginning was affected by political and public developments. And it had the same effect in the perception of comics. Till the reunion of Germany.
Markus Galla explains with words and pictures why the German comic way is a special in the European Comic history.
Oletko aina halunnut olla sarjakuvahahmo? Nyt se on mahdollista sarjistyöpajassa, jossa ei käytetä kyniä. Tule kokeilemaan sarjakuvan tekemistä! Ideoimme yhdessä kolmen kuvan live-sarjakuvan, jonka toteutamme saman tien. Työpajan ohjaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Riku Laakkonen.
Mitä luin ja miten ne minuun vaikuttivat. Missä olisin ilman niitä?
Kaikuja Japanista postimerkkipari julkaistiin 13.3. Miten mangakuvasto päätyi ulkomaan ikimerkkien aiheeksi?
Graafikko Reima Mäkinen esittelee merkit ja käy läpi Japani-teemaisten merkkien ja ensipäiväkuoren suunnittelun vaiheita ja hylättyjä kuva-aiheita.
Porissa järjestetään jo kolmatta kertaa sarjakuvafestivaalit 12-13.4. 2019! Paikka on Porin kirjasto, esiintymässä mm. Rosi Kämpe, Petri Hiltunen, Tuomas Myllylä, Hannu Kesola ja Reima Mäkinen!
Vuoden 2019 Sarjakuva-Finlandia voittajan haastattelu.
Luvassa positiivinen tietopaketti siitä, kuinka SINÄ voit tehdä Suomessa omaa mangaa kustantamon tukemana! Luvassa konkreettista tietoa sekä kiinnostuneista kustantamoista, printtivaatimuksista ja siitä, miten mangaa on hyvä aloittaa tekemään! JA tällä kertaa pureudun ERITYISESTI siihen, kuinka mangaa lukemalla voi oppia PALJON ENEMMÄN siitä, miten mangaa tehdään kun ehkä ensimmäisenä kuvittelisi!
Ja luvassa myös 'Kysymyksiä ja vastauksia' osio! Jossa voit kysellä minulta kaikenlaista aiheeseen liittyvää! Ota siis omat kysymyksesi mukaan!
Ota sankarisi mukaan ja katso, millaiseen pulaan sattuma hänet johdattaa. Vai eikö sinulla ole lempisankaria? Anna sattuman ratkaista sekin. Joka tapauksessa on sankareita ja on pulmia, ja työpajan jälkeen myös tuoreita sarjakuvia: strippejä, 8-sivuisia pienlehtiä tai yksittäisiä kuvia, ihan kuten haluat.
Mitään lähtötaitoja tai ennakkoilmoittautumista ei tarvita, piirustusvälineitäkin löytyy paikan päältä. Laten ja kumppanien Kaisa ja Nina ohjaavat työskentelyä.
Vapaa pääsy.
Janne Kukkosen luoma Voro jatkaa seikkailujaan tässä kansainväliset mittapuut täyttävässä sarjakuvaromaanissa. Ensimmäinen Voro voitti Sarjakuva-Finlandian vuonna 2016, ja sen julkaisuoikeudet on jo myyty moneen maahan, mm. Ranskaan, USAan ja Italiaan.
Rämäpäinen Lilja ja hänen opettajansa Seamus päätyvät valtakunnan mahtavimpien tahojen törmäyspisteeseen, jahdatessaan muinoin pirstoutunutta Talismaania. Tarujen mukaan sen kantaja voisi yksin komentaa historian tuhovoimaisinta sotajoukkoa, myyttistä Tulikiven Armeijaa, mutta voro ei suinkaan ole ainoa, joka tätä valtaa havittelee.
Tampere Kupliin kunniavieras Tarmo Koivisto signeeraa teoksiaan. Samaan aikaan paikalla signeeraamassa on myös Metsänpeitto-sarjakuvan tekijä Sanna Hukkanen. Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.
Valotusaika on mielen nyrjäyttävä scifidekkari, jonka pääosissa seikkailevat lusmu pikkurikollinen, pehmolelupossuun asennettu elämäänsä tyytymätön tekoäly ja puolikuuro ex-poliisi. Albumi on tehty poikkeuksellisella tavalla: jokainen kuva on alkujaan aidoissa lokaatioissa oikein näyttelijöin kuvattu valokuva. Heikkinen esittelee käyttämäänsä kuvamanipulaatiomenetelmää ja käy läpi suureksi paisunutta projektia aina käsikirjoittamisesta lopullisten sivujen rakentamiseen.
Markus Galla intesviews our German Guests of Honour comic book artists Susanne Buddenberg and Thomas Henseler.
Jussi Piironen ja Hannu Kesola tekevät sarjakuvia pääasiassa yhdysvaltalaisille kustantamoille. Piironen tekee Joe R. Lansdalen kirjoihin pohjautuvia adaptaatioita IDW-kustantamolle ja Kesola creator owned-sarjoja kustantamoille, kuten Action Labille ja Amigo Comicsille.
Caliber Comicsilta ilmestyy Kesolan kirjoittama Cursed Land-albumi huhtikuussa, johon on koottu myös Piirosen kanssa yhdessä tehty "Yö huutaa armoa"-albumi, ensi kertaa väreisse. Kyseinen albumi on julkaistu aiemmin jo ranskaksi, portugaliksi ja suomeksi.
Miehet kertovat siitä millaista on tehdä töitä suoraan ulkolaisille kustantajille ja kuinka ovet ovat avautuneet erittäin kilpailluille Yhdysvaltojen mainstream-sarjakuvamarkkinoille.
Tampere Kupliin cosplaykilpailussa järjestetään tänä vuonna aloitteleville sekä kokeneemmille kisaajille cosplaypukukilpailu. Aloittelijat ja kokeneet kisaavat eri sarjoissa, joista molemmista tuomarit valitsevat voittajat. Molempiin kategorioihin voi osallistua yksin tai kolmen hengen ryhmänä.
Zum Teufel ja Lempo Kustannus järjestävät mahtavat yhteisjulkkarit kolmelle uudelle teokselleen. Paikalla tietenkin teosten tekijät joten tilaisuutta ei kannata missata.
Julkaistavat teokset ovat:
P. A. Manninen: Kapteeni Kuolio ja Pyynikin näkit
Tuomas Myllylä: Syvänne
Timo Ronkainen: Näin luen kuinka Aku Ankkaa luetaan -kirja
Signeeraamassa ovat vuoden 2019 Sarjakuva-Finlandia palkinnot voittaja(t). Samaan aikaan signeeraamassa myös Janne Kukkonen (Voro), Sami Makkonen (Kalevala) ja Mae Korvensivu (Clownfish Twister). Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.
Sarjakuvataiteilija Kimmo Lust työstää parhaillaan Koneen säätiön tukemana Silmukka-albumia, jossa käsittelee lapsuuttaan päihdeongelmaisen vanhemman kanssa kasvamisesta. Kirjassa kohdataan raskaita aiheita, kuten heitteellejättöä, lapsuusiässä alkanutta masennusta, koulukiusaamista, aikuisten silmien sulkeimista siltä, mitä oikeasti tapahtuu ja myös esim. lapsen seksualisointia. Kirja alkaa lapsuudesta ja päätyy aikuisuuteen, jossa kertoja joutuu kohtaamaan lapsuutensa uudelleen omien lasten syntymän myötä. Omiin muistoihin perustuvan kirjan työstäminen on paljon muutakin kuin piirtämistä ja kirjoittamista. Se on sen lisäksi terapeuttinen prosessi jossa täytyy kohdata itsensä omia muistojaan. Kirja tulee olemaan raa'an rehellinen ja sen kautta se nostaa monenlaisia kysymyksiä esiin kuten- Mistä saa puhua? Missä kulkee perheen ja läheisten yksityisyyden rajat? Voiko omiin lapsuusmuistoihin luottaa? Kuinka suojella itseään ja omaa psyykettään näin avoimen kertomuksen rinnalla?
Haastattelussa paneudutaan syvällä ja tiukalla otteella tekoprosessin vaikutukseen psyykkeeseen ja työvälineisiin joilla helpottaa prosessin luomaa polkua.
Haastattelijana toimii Pii Anttonen, joka on tunnettu nettisarjakuvasta Piin seikkailut cismaailmassa ja on myös toiminut radiojuontajana.
Jouko Ruokosenmäki haastattelee Tampere Kupliin vuoden 2019 kunniavierasta Tarmo Koivostoa.
Sarjakuviin pohjautuvia televisiosarja on 2000-luvulla alkanut tulemaan pilvin pimein ja viime vuosina tahti on vain kiihtynyt. Laatu on vaihdellut erinomaisesta kammottavaan mutta millaisia ovat viime aikoina alkaneet uudet sarjat?
Tarkoituksena on tällä kertaa katsoa miten neljä uutta sarjaa Titans, Hilda, Deadly Class ja The Umbrella Academy ovat onnistuneet televisioon siirtymisessä.
Hahmomarkkinointi on Japanissa hyväksi todettu tapa tuoda esiin vaikkapa matkailukohteita. Voisiko Tampereen maskottina olla söpö mangahahmo - ja millainen se olisi? Aihepiirin pohjustuksen jälkeen leikkimielinen ideointiworkshop. Tamperelaisuus ei ole edellytys osallistumiselle.
Suuri Kurpitsa julkaisee Tampereen kuplinnoissa kolme naispuolisten taiteilijoiden esikoisalbumia. Jyrki Liikka haastattelee tekijöitä.
Aino Louhen (s. 1981) Mielikuvitustyttö kuvaa viiltävän herkästi lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden ihmissuhteita: katkeransuloista ystävyyttä, halvaannuttavaa ihastumista, näkymättömänä olemista ja nähdyksi tulemista.
Juliana Hyrrin (s. 1989) Satakieli joka ei laulanut raottaa verhoa kuuden tosielämän salaisuuden edessä. Tarinoita kuljettavat lapsen logiikka ja paikoin kyseenalainen viattomuus. Mitä tapahtuu, kun pieni tyttö kohtaa jotain sellaista, mitä hän ei vielä osaa kohdata?
Anne Lehtisen (s.1981) ja Saila Juutin (s. 1985) Syntyneet rakastajiksi vie eläimelliset päähenkilönsä erotiikkaa kihisevälle matkalle pirkanmaalaiseen villiin länteen. Kyse on parisuhteen euforiasta ja epätoivosta - siitä, miten vaikea on sovittaa yhteen uskollisuuden ja kiihkeän rakkauselämän ristiriita.
Signing session with our German Guests of Honour Susanne Buddenberg and Thomas Henseler. You can find the signing tables in the Sorsapuisto hall.
Signeeraamassa saksalaiset kunniavieraat Susanne Buddenberg ja Thomas Henseler. Paikalla signeeraamassa myös kotimaiset sarjakuvan tekijät P.A. Manninen (Kapteeni Kuolio ja Pyynikin näkit), Tuomas Myllylä (Syvänne), Timo Ronkainen (Näin luen kuinka Aku Ankkaa luetaan-kirjaa) sekä Jussi Piiroinen ja Hannu Kesola.
Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.
Sarjakuvan synkeää, unohdettua lähihistoriaa. Selonteko siitä, miten Suomen kolmanneksi suurin päivälehti päätti ryhtyä julkaisemaan sarjakuvasivuillaan paljaseen pintaaan pohjautuvaa englantilaista "Amanda"-strippisarjakuvaa jouluna 1976.
SISÄLTÖVAROITUS: Vaikka esityksen kuvasto on tosiaan peräisin sanomalehdestä, se sisältää materiaalia, joka ei sovellu kaikille.
Kalevala sarjakuvissa
Keskustelemassa Tuomas Myllylä sarjakuvantekijä, Juhani Gradistanac kulttuuritutkija, Sippo Mentunen popkulttuurin suurkuluttaja, pj Vesa Vitikainen, historiallisen sarjakuvan käsikirjoittaja.
Mistä on pojat tehty? Verestä, syljestä, hiestä ja urheilun palosta tietysti! Joko lentopallo ja koripallo on koluttu? Entä sen jälkeen, onko jäljellä enää sporttista elämää? Mangavinkkari Siina Vieri esittelee oivan kattauksen perusurheilun jälkeistä poikain urheilumangaa, joka taatusti koukuttaa!
Isot sarjat sikseen, sillä ne on jo luettu – nyt sukelletaan syvään päähän ja katsotaan kun pojat pistävät parastaan mitä hienoimmissa lajeissa. Se on kuulkaas urheilumangavinkkaus tämä!
Figure out new techniques and ideas in this workshop with our German Guests of Honour Susanne Buddenberg and Thomas Henseler.
Veli-Matti Ural esittelee syksyllä 2018 ilmestyneen sarjakuvakirjansa. Zum Teufelin kustantama "Taivalkoskelta ilmataisteluihin" on kesyttämätön kuvaus sodasta, rakkaudesta ja velvollisuudesta talvisodan syttyessä.
Signeeraamassa Tampere Kupliin kunniavieras Tarmo Koivosto. Samaan aikaan signeeraamassa myös Aino Louhi (Mielikuvitustyttö), Juliana Hyrri (Satakieli, joka ei laulanut) sekä Anne Lehtinen ja Saila Juuti (Syntyneet rakastajiksi). Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.
The end is nigh! Nyt se on tapahtunut, maailmanloppu on koittanut ja zombeja tunkee ovista, ikkunoista ja ilmaisjakelun seassa. Mitkä toimet tässä kauhuskenaariossa takaavat ennenaikaisen kuolemasi ja mitkä taas auttavat sinua selviämään seuraavaan päivään? Luennon case study on Tampere-talo.
Ohjelma saattaa sisältää huumoria.
Sarjakuvapiirtäjä Rosi Kämpe piirtää Spider-Gwenin seikkailuja Helsingistä käsin Marvel Comics- sarjakuvakustantamolle. Hämähäkkimiehen huippuvuoden jälkeen myös Spider-Gwenin näkyvyys on noussut entistä isommaksi. Tule kuulemaan millaista on työskennellä Marvelille, millainen on amerikkalaisen kustantamon työtahti ja miten Marvel-fanista tuli osa "House of Ideasia"!
Usko Laukkanen (1930–2000) oli monipuolinen kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hänen uraansa esittelevä näyttely Satumaja on maaliskuun loppuun saakka esillä Muumimuseon Observatoriossa, yhteistyössä Suomen Sarjakuvamuseo ry:n kanssa. Ville Hänninen ja Timo Kokkila kertovat ja keskustelevat Laukkasesta ja näyttelyhankkeesta kuvien kera.
Eläinsarjakuvapajassa pääsee piirtämään ja suunnittelemaan omaa sarjakuvaa, jossa seikkailevat eläinhahmot. Opastusta saa niin eri eläinten piirtämisen harjoitteluun kuin itse sarjakuvan tekoon ja suunnitteluun. Pajassa voi tehdä oman parista ruudusta sivuun mittaisen sarjakuvan tai käydä työstämässä omaa pidempää projektia eteenpäin.
Ensimmäinen Suomi-manga Vartijat julkaistiin vuonna 2008. Tammi julkaisi kolme osaa, mutta sitten projetki katkesi. On aika viedä sarja päätökseen! Viimeistä osaa ovat parin viime vuoden ajan työstäneet entinen Imagen päätoimittaja, nykyisin Ylellä uutis- ja ajankohtaistoimituksessa sisältöpäällikkönä työskentelevä Heikki Valkama sekä Samuli Björkling, graafinen suunnittelija ja sarjakuvataiteilija.
Molemmat ovat paikan päällä kertomassa projektista ja vastaavat mielellään kysymyksiin koskien pitkän sarjakuvan käsikirjoittamista ja/tai piirtämistä.
Signeeraamassa Veli-Matti Ural (Taivalkoskelta ilmataisteluihin) ja Mae Korvensivu (Clownfish Twister). Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.
Sarjakuvantekijät kuten Petri Hiltunen ja Mari Ahokoivu keskustelevat folkloristiikan käytöstä sarjakuvissa.
Kirsi Kinnunen on ranskantanut suomalaista sarjakuvaa ja vienyt sitä Ranskaan kohta 20 vuotta.
Kirsi kertoo valaisevia esimerkkitapauksia vientityön kiemuroista ja antaa käytännön ohjeita tekijöille, joiden mieli halaa ulkomaille. Aikaa on varattu myös kysymyksiin ja keskusteluun.
Oregonin osavaltiossa toimivan turistiansa Mysteeri Majan kesäapulaiset ovat nyt kesälomansa haasteellisimman tehtävän edessä. Hirviöiden päihittämiseen verrattuna Cosplaydeitin juontamisen tulisi olla pikku juttu... vai onko? Tule ihmeessä katsomaan tai osallistumaan itse!
Hae mukaan leikkimieliseen seuranhakuohjelmaan Cosplaydeittiin! Suositusikäraja on 12-vuotta ja ohjelma taltioidaan myöhemmin katsottavaksi.
Kevyt Metalli on Suomen kevyin spekulatiivisen fiktion sarjakuvalehti! Tämä scifiä, fantasiaa, kauhua ja vaikka mitä sisältävä genrejulkaisu on päässyt jo neljänteen numeroonsa! Näe ja hämmästy Musta Ritari kustannuksen uutuusesittelyä!
Signeeraamassa Rosi Kämpe (Spider-Gwen) sekä Samuli Björkling ja Heikki Valkama (Vartijat). Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.
Sarjakuva-ammattilaisten yhdistys jakaa vuotuiset Pätkä-apurahat ja Vuoden sarjakuvateko -palkinnon.
Signeeraamassa Vesa Vitikainen (Kevyt Metalli). Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.
Vuoden 2019 Sarjakuva-Finlandia voittajan haastattelu.
William Hanna ja Joseph Barbera olivat 1900-luvun puolivälissä animaation kuninkaat, joiden sarjat kuten Kiviset ja Soraset, Scooby-Doo ja Yogi-Karhu ovat yhä tunnettuja. 2016 DC Comics yhdisti voimansa Hanna-Barbera studion kanssa tuodakseen näitä hahmoja ja tarinoita nykyaikaan. Tässä ohjelmassa käydään läpi Hanna-Barbera Beyond- sarjojen yhteiskunnallisia teemoja ja miten nämä hahmot ja tarinat ollaan siirretty 2000-luvun kontekstiin.
Sarjakuvaentusiasti ja talttumaton, Tarzaniakin toimittanut Petri Aarnio kertoo sarjakuvaharrastamisen, graafisen alan ja opettamisen kieroutuneista suhteista. Esillä käsityönä ja kirjapainossa sidottuja uniikkeja vuosikertoja Tarzanista, Batmanin kautta Shokkiin, Pecos Billiin ja vaikka mihin.
Tammerkosken Lukion oppilaat haastattelevat Tampere Kupliin kunniavierasta Tarmo Koivistoa.
Bryan Talbot on yksi sarjakuvan moniosaajista: käsikirjoittaja ja kuvittaja. Hänen yli 40 vuotta kestänyt monesti palkittu uransa kattaa niin scifiä, fantasiaa, vaihtoehtohistoriaa kuin realististakinsarjakuvaa. Omien kirjojensa lisäksi Talbot on kuvittanut myös mm. Neil Gaimania ja Bill Willinghamia.
Pokuto - Pohjoinen Kustannustoiminta ry. on kolmevuotias taiteilijayhteisö, joka on keskittynyt sarjakuvien julkaisuun. Yhteisö valitsee itse jäsenensä. Pokuton linja alusta asti on ollut, että jokainen taiteilija hoitaa itse omat asiansa. Pokuto ei myöskään omista taiteilijoiden töitä, eikä omaa niihin käyttöoikeuksia. Tulot myydyistä albumeista menevät aina taiteilijalle itselleen.
Pokuto kehitettiin vaihtoehdoksi perinteiselle omakustantamiselle, rikkaasta diversiteetistä nauttiville kotimaan sarjakuvamarkkinoille. Taloudelliset tulokset yhteisön jäsenille ovat olleet hyviä.
Pokuton ensimmäinen julkaisu on vuonna 2016 ilmestynyt Sami Nyyssölän & Anssi Vieruahon 24 päivää.
Harri Filpan Kuolema meidät erotti valittiin Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2018. Avi Heikkisen Valotusaika on Pokuton viimeisin julkaisu, sekä yksi vuoden odotetuimpia sarjakuva-albumeita.
Etsimme joukkoomme uusia tekijöitä, tule kuulemaan menestystarinamme ja liity mukaan!
Signeeraamassa vuoden 2019 Sarjakuva-Finlandia palkinnon voittaja(t). Paikalla signeeraamassa myös Clownfish Twister-mangan tekijä Mae Korvensivu. Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalista.
Pitkän linjan sarjakuva-ammattilainen Ilpo Koskela on tehnyt runsaasti mm. erilaisia tiedotus- ja markkinointisarjakuvia ja kuvituksia. Koskela kertoo miten häneltä on sujunut asiakkaiden hankkiminen, idean ja toteutustavan myyminen ja sarjakuvien tekeminen.
Idea oli alunperin yksinkertainen, intiaanit tappelevat dinosauruksia vastaan.
Nyt kun Turokista on tehty jo viisi erilaista sarjakuvaa, kolme videopelia, animaatio ja neljä kirjaa, on aika vilkaista hieman tarkemmin tuota koko ajan kummallisemmaksi muuttuvaa hahmoa.
Haastattelu Tampereen taidemuseon tulevasta näyttelystä "Japanilaisen mangan supersankarit ja -sankarittaret"
Signeeraamassa Tampere Kupliin kunniavieras Tarmo Koivisto. Paikalla signeeraamassa myös Ilpo Koskela.
Näkymä 2019 kilpailussa etsitään Toijalan asemalle julkista sarjakuvateosta ja palkinto on 1000 euroa. Kilpailuun osallistutaan lähettämällä 4-10 ruudun sarjakuva teemalla ”Kelaa hei! Ajattele ympäristöäsi”. Voittajasarjiksesta painatetaan suurikokoinen sarjakuvateos asemalla sitä varten pystytetyyn seinäkkeeseen.
Tule kuulemaan lisää ja kysymään kysymyksiä!
Miten ja miksi tehdä omaelämäkerrallista sarjakuvaa tuskallisesta mielen järkkymisestä, syömishäiriöstä? Entä voiko hulluuden häpeäleimaa purkaa sarjakuvien avulla?
Kiitetyn Mielisairaalan kesätyttö (Suuri Kurpitsa 2015)-sarjakuvan tekijä ja kuvataideopettaja Viivi Rintanen kertoo omaelämäkerrallisen teoksen synnystä ja seurauksista. Tuhoavan syömishäiriön sarjakuvittaminen vapautti ja vahvisti tekijäänsä, joka piirtää nykyisin lukijoidensa tosia mielenterveystarinoita suosittuun Hulluussarjakuvia / Comics about Madness -sarjakuvablogiinsa. Rintanen esittelee myös tuoreen taiteen maisterin opinnäytteensä tuloksia, joiden mukaan hulluusstigmaa on mahdollista purkaa nettisarjakuvien keinoin.
Mike Mignolan Hellboyn ensiesiintymisestä on 26 vuotta, ja vaikka hahmon tarina on sarjakuvissa jo päättynyt, jatkuvat punaisen pirulaisen seikkailut yhä eri tarinoissa ja medioissa. Missä piilee Hellboyn vetovoima? Miten Hellboyn myyttinen tarina on rakennettu? Tuleeko Hellboy olemaan yhtä historiallinen hahmo fiktiossa kuin Robin Hood, Teräsmies ja Kuningas Arthur?
Tervetuloa mangakouluun! Tehdään pieniä ohjattuja mangailmaisuun liittyviä tehtäviä, jotka sopivat noin 9-vuotiaasta ylöspäin. Ei vaadi aiempaa kokemusta. Pajan kesto 45 minuuttia. Ilmoittaudu pajaan infossa!
Jos haluat oppia suomen kieltä opiskelematta, tämä kirja on kirjaimellisesti sinua varten. Tutustu suomalaisiin ja heidän kieleensä - opi puhumaan sanatta ja löydä kärsivällisyyden vauhdikkuus.
If you want to learn Finnish without studying this book is literally made for you. Get to know the Finns and their language - speak without talking and find the wild side of patience.
Signeeraamassa Petri Hiltunen (Praedor, Kalkkaro) ja Mae Korvensivu (Clownfish Twister). Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalisat.
Scifin ja fantasian parhaimmistoa tunnustavat Hugo-palkinnot on jaettu kertaalleen Suomessakin. Yksi palkintoraketeista myönnetään parhaalle sarjakuvateokselle... vai myönnetäänkö? Kärttyinen fani selvittää mikä palkinnon historiassa ja nykyhetkessä tökkii ja miksi, sekä josko tilanteelle on mitään parannusta luvassa.
Taide kyseenalaistaa totuuksia ja koettelee ilmaisun rajoja, mutta miten se suhtautuu kohtaamaansa kritiikkiin? Paneelikeskustelussa tunnetut sarjakuvantekijät pohtivat omia valintojaan. Vapaus on taiteen tekemisen edellytys, mutta se ei missään mielessä edellytä yksimielisyyttä.
Esittäminen on aina poliittista, jatkuvaa neuvottelua siitä, minkä katsotaan olevan yhteisöä rakentavaa. Näkökulmia ilmaisunvapauteen voikin etsiä myös positiivisen kautta: Kritiikki on hyvästä! Mukana Ainur Elmgren, Emmi Nieminen, Pertti Jarla, Tarmo Koivisto. Paneelin vetää Olli Löytty.
Roolipeleillä ja sarjakuvilla ei ensivilkaisulla tunnu olevan juurikaan yhteistä, mutta roolipeleihin perustuvia sarjakuvia ja sarjakuviin perustuvia roolipelejä on julkaistu yllättävän paljon. Panelistit juttelevat suosikeistaan.
Signeeraamassa Viivi Rantanen (Mielisairaalan kesätyttö, Hulluussarjakuvia) ja Mae Korvensivu (Clownfish Twister). Signeerauspöydät löytyvät Sorsapuistosalisat.
Reima Mäkinen kertoo Mantšuria Mannerheimin tulikaste -sarjakuvaromaanistaan ja siitä miten hän kehitteli piirrostyyliä sitä varten tutkittuaan ensin kymmenisen vuotta aasialaisia sarjakuvia. Mitä "mangatyyli" tarkoittaa? Onko piirrostyylillä merkitystä kustantajille tai lukijoille?
Tule mukaan jättämään hyvästit tämän vuoden tapahtumalle.