Kokka ei ole käytössä perjantaina.
さて、始めましょうか。
Mobile Suit Gundam: The Witch from Mercury oli monella tasolla Gundam-tuoteperhettä modernisoiva teos, jonka haluttiin olevan jotain uutta niin tarinallisesti kuin visuaalisestikin. Gundamien visuaalisesta ilmeestä puhuttaessa päällimmäisenä ovat usein mechat, vaikka originaalianimen tapauksessa myös hahmodesigneihin on nähty paljon vaivaa.
Sarjan kiinnostavat hahmodesignit ovat pääosin lähtöisin Mogumon, sekä enemmän mechadesignien parissa pyörineen Gyoubu Ippein kynistä ja tällä luennolla syvennymmekin tämän uusimman Gundamin hahmosuunnitteluun vaatetuksen näkökulmasta.
Tule siis aloittamaan Desuconisi kuulemalla siitä, miten paljon yksityiskohtaista ajattelua menee originaalihahmojen suunnitteluun ja miten tämä kaksikko on onnistunut työllään syventämään sarjan hahmoja ja maailmaa.
Suosittelemme sarjan katsomista ennen luennolle tulemista, sillä luento sisältää juonipaljastuksia.
Tällä luennolla uppoudutaan animemiesten klassisesti feminiinisiksi luettaviin piirteisiin maskuliinisuuksien tutkimuksen näkökulmasta. Erityisesti suurennuslasin alla ovat Hoyoverse-peliyhtiön gachapelien miehet, sillä allekirjoittanut on aiemmin luennoinut saman firman naishahmoista. Miksi animemiehet ovat siroja ja kapeavyötäröisiä siinä, missä länsimaisessa mediassa näemme enemmän äijämäisiä bodybuildereita? Millaisina mieshahmot näyttäytyvät länsimaisesta näkökulmasta ja mikä niissä pelaajia viehättää? Tervetuloa kuuntelemaan tutkimuksellista pohdintaa aiheesta!
Reunion, Ever Crisis, Rebirth.
Never ending tarina jatkuu parhaansa mukaan.
Tule jakamaan kokemuksesi, kertomuksesi ja tuntemuksesi Final Fantasy VII -universumista, sekä pelin muista teoksista.
Spoiler alert! Keskustelupiirissä ei voi välttyä spoilereilta!
Sarjan uusin osa, Tears of the Kingdom, julkaistiin reilu puoli vuotta sitten. Nyt pölyn laskeuduttua, keskustellaan millainen peli se lopulta oli. Millaisen mielikuvan tarina ja gameplay jätti, täyttikö se kaikki odotukset? Mitä peli toteutti hyvin ja mitä olisi voinut parantaa? Ja mitä toivomme pelisarjalta seuraavaksi? Ohjelma tulee spoilaamaan Breath of the Wildin ja Tears of the Kingdomin juonet kokonaisuudessaan, ja saattaa sisältää spoilereita sarjan aikaisemmista peleistä.
Haluatko hetkeksi hengähtää ja palautua tapahtuman hektisyydestä?
Tarjoamme pelejä, kuten Cards Against Humanity, Cluedo, Bang, Tanto Cuore, Munchkin, Carcassonne, Love Letter, Dale of Merchants, One Night Ultimate Werewolf, Pelikortteja ja Noppia. Opastamme pelien aloittamisessa ja autamme monimutkaisten sääntökysymysten kanssa. Pajaan voi tulla yksin, kaverin tai ryhmän kanssa. Myös omia lautapelejä saa tuoda ja pelata omalla vastuulla.
Seishun on elämän parasta aikaa, mutta miten löytää oma paikkansa maailmassa nuoruuden sydämentykytysten ja asuntolaina-aikuisuuden välissä. Luennolla analysoidaan, mitä piirrettyjen aikuiset opettavat katsojalle intohimon ja oman tien löytämisestä. Luennolla käytetään esimerkkeinä taidemaailmaan sijoittuvia sarjoja, kuten Honey & Clover, Paradise Kiss, Blue Giant ja Blue Period.
Perjantai-illan animemusavisa on täällä jälleen! Kerää kirjoitusalustasi sekä onnenkynäsi ja saavu paikalle yksin tai max 3:n hengen joukkueen kanssa.
Vapaa tahto on pitkään ollut kiinnostava ja keskeinen filosofinen ongelma. Tässä ohjelmassa sukelletaan vapaan tahdon kysymykseen aikamatkustusta käsittelevien sarjojen kautta. Miten aikamatkustuselementin lisääminen tarinaan muuttaa käsitystämme hahmojen toimijuudesta? Missä suhteessa hahmoilla on mahdollisuus muuttaa tarinan kulkua? Kuinka varmistaa, että aikamatkustusta sisältävä tarina pysyy loogisena? Mitkä sarjat onnistuvat tässä ja mitkä eivät? Ohjelmanpitäjät pyrkivät kansantajuistamaan monimutkaista aihetta tunnettujen anime- ja mangasarjojen kautta, eikä filosofista ennakkotietoa tarvita! Ohjelma sisältää spoilereita useammista aikamatkustusta käsittelevistä sarjoista.
Aina silloin tällöin on hyvä pysähtyä tsekkaamaan, mitä animeteollisuudelle kuuluu. Joko AI on pilannut animen? Onko työoloihin saatu mitään parannuksia vai onko menty entistä huonompaan suuntaan? Kauanko näin voidaan jatkaa? Doomauksen ohella luodaan myös optimistisempaa katsetta tulevaan ja nostetaan esille tämän hetken tärkeimpiä uusia animentekijöitä.
Kunniavieras Yasuharu Takanashi konsertoi Desucon Frostbiten illassa! Suomalaisen metallimusiikin kovat nimet esittävät yhdessä Takanashin kanssa hänen musiikkiaan erityisesti Fairy Tailista ja Naruto Shippuudenista. Tule mukaan jytäämään!
Konserttiin tarvitset maksuttoman paikkalipun, jonka voit varata konserttipäivänä perjantaina klo 18.00 alkaen netissä Desuprofiilistasi tai paikan päällä infosta. Invapaikkojen ja yläparven paikkojen varaus on mahdollista vain infosta. Lippuja voi varata max. 5 per kävijä. Vapautathan lippusi, mikäli et tarvitsekaan sitä!
Koskettimet: Yasuharu Takanashi
Viulu: Tuomas Rounakari (Korpiklaani)
Rummut: Toni Porthén (ex-Värttinä)
Basso: Jesper Anastasiadis (Turisas)
Kitara: Ossi Maristo (Battle Beast tour member)
Kitara: Iivo Kaipainen (Arion)
BL-mangasta on ollut puhetta ensimmäisistä Desuconeista lähtien, mutta muu naisille suunnattu eroottinen manga on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tule luennolle kuulemaan aiheesta ja nappaa kuumimmat sarjasuositukset mukaasi!
Rokkibändejä, mahtipontisia kuoro- ja orkesteriosuuksia, pelaajien suolaisia kyyneliä. Niistä on kriitikoiden ylistämän MMORPG:n Final Fantasy XIV:n soundtrackit tehty.
Tämän 10-vuotisjuhlavuottaan viettävän pelin äänimaisema on kuin lukuisten eri musiikkigenrejen ja -referenssien tehosekoitin. Millä tavoin musiikki auttaa luomaan pelin maailmaa ja miten Masayoshi Soken onnistuu kerta toisensa jälkeen saamaan valon soturit kyynelehtimään niin sydänsuruista kuin riemustakin? Tervetuloa pohtimaan muun muassa näitä asioita tälle luennolle!
Ohjelma sisältää spoilereita (sekä mahdollisesti hyviä ja huonoja otteita)!
Mietityttääkö, mitä tuoreita animesarjoja kannattaisi katsoa? Koska hahmot ovat animen tärkeimpiä rakennuspalikoita, kertaamme ohjelmassa animevuotta 2023 hahmokerronnan näkökulmasta. Mitkä olivat vuoden mieleenpainuvimmat hahmokokemukset ja millaisia hahmotarinoita vuoden aikana kerrottiin? Vinkkaamme samalla parhaat sarjatärpit viime vuodelta.
Oletko aina halunnut luoda söpöjä pieniä otuksia omin pikku kätösin? Ei muuta kuin lanka käteen ja menoksi, tervetuloa Desuconin amigurumipajaan! Amigurumi on neulottu tai virkattu pehmoeläin tai muu hahmo. Nimi juontaa juurensa japaninkielisistä sanoista ami, joka tarkoittaa virkattua tai neulottua ja nuigurumi, joka taas tarkoittaa pehmolelua. Mukaan sopii niin ensikertalainen kuin kokeneempikin virkkuukoukun heiluttaja.
Pajaan on materiaalimaksu 4€, maksu käteisellä (tasaraha) tai MobilePaylla. Pajaan on ennakkoilmoittautuminen ja mukaan mahtuu 10 osallistujaa.
Tervetuloa keskustelemaan vtubereista, striimaamisen hurmaavasta muodosta, joka yhdistää animehahmot ja vetävät sisällöntuottajat! Keskustelemme tunnetuimpien vtubereiden ja yhtiöiden viime käänteistä ja saavutuksista, piiriläisten suosikeista, piilotetuista helmistä ja kaikesta, mikä tekee meistä vtubereiden faneja. Tule mukaan keskustelemaan tai kuuntelemaan!
Keskustelupiiriin on ennakkoilmoittautuminen ja mukaan mahtuu 30 osallistujaa.
Ketkä kolme tulevat mieleesi, kun kuulet sanan "hahmokolmikko"? Animet tuntuvat olevan pulloillaan kolmikoita, oli se sitten klassinen Naruto–Sasuke–Sakura-trio tai uudempi Tokyo Jujutsu Highn oppilaskolmikko Yuji, Megumi ja Nobara. Selvästi triossa on jotakin taikaa, sillä päähenkilökolmikot vaikuttavat olevan edelleen tärkeä lähtökohta monelle sarjalle. Tässä ohjelmassa pyrinkin selvittämään, mikä tekee animeiden kolmikoista toimivia ja kiinnostavia, ja mitä eroja ja yhtäläisyyksiä eri triojen väliltä voidaan löytää. Luennolla käsitellään pääasiassa seuraavien sarjojen animesovituksia: Naruto & Naruto: Shippuden, Attack on Titan, Jujutsu Kaisen ja Chainsaw Man.
Shonen-päähenkilöillä on usein taustallaan rankka lapsuus, ja tarinan aikana heistä kasvaa eeppisiä sankareita. He ovat hyviksiä: voittajia, jotka ovat uskollisia ystäviä ja joiden arvot ja asenteet ovat kohdillaan. Naruton menneisyydellä hänestä olisi kuitenkin todennäköisemmin tullut ympäristöään ja ihmissuhteitaan tuhoava "pahis". Tässä ohjelmassa sosionomiopiskelija Raakel "xenophics" Lius ruotii shonen-animeiden päähenkilöiden menneisyyttä ja elämää ja arvioi muun muassa kehityspsykologian, sosiaalitieteiden teorioiden, ja lastensuojelussa työskentelyssä saaneensa kokemuksen avulla, millaiset eväät päähenkilöt ovat saaneet elämäänsä. Ohjelman aikana pohditaan, mitä lapsi/teinipäähenkilöiden ympäristö, kokemukset ja kasvatus todellisuudessa tarkoittaisivat päähenkilöiden mielenterveyden ja käytöksen kannalta. Samalla katsoja pääsee myös pohtimaan oman elämänsä lähtökohtia ja saa myös kuulla rohkaisua: lopulta millä tahansa taustalla voi ponnistaa kohti hyvää elämää. Ohjelma sisältää runsaasti juonipaljastuksia eri shonen-animeista, joista lista on näkyvillä ohjelmasalissa ennen ohjelman alkua.
3D:n käyttö on nostanut suosiotaan cosplayn parissa. Onko 3D-tulostaminen kuitenkaan niin helppoa tai vaikeaa mitä kuvitellaan, ja miten jo eri materiaalivalinnat vaikuttavat lopputulokseen? Mitä eroa on filamentilla ja hartsilla, ja onko niiden tarjoamat lopputulokset edes verrattavissa keskenään?
Luento katsastaa 3D-tulostamista yleispiirteisesti, mutta keskitymme erityisesti tulostusmateriaaleihin ja niiden eri käyttötarkoituksiin. Tule kuuntelemaan kun kaksi alan harrastajaa vastaavat näihin kysymyksiin sekä jakavat omat vinkit ja kokemukset 3D-tulostamisen aloittamiseen.
Ryuutama on Atsuhiro Okadan vuonna 2007 luoma pöytäroolipeli, jossa matkustetaan tutkimassa fantasiamaailman ihmeitä. Salaperäinen lohikäärmeopas seuraa seikkailijoita varjoista - ja kirjoittaa muistiin jokaisen polun varrella sattuvan kommelluksen. Muistiko hahmosi pakata sadeviitan, vai kastutko ensimmäisen sadekuuron tullen?
Verrattuna moniin länsimaisiin roolipeleihin, Ryuutamassa keskitytään enemmän matkustamiseen, maisemiin ja pieniin asioihin hirviöiden lahtaamisen ja luolastojen aarteiden sijaan. Peliin ovat tervetulleita sekä pöytäroolipelien vasta-alkajat että pidempään pelanneet. Pelissä on valmishahmot, joista saa valita mieleisensä. Ryuutaman sääntöjen tuntemista ei tarvita etukäteen ja nopat saa lainaksi peliä varten.
Peliin on ennakkoilmoittautuminen ja mukaan mahtuu 5 pelaajaa.
Gen Urobuchin käsikirjoittama ja ohjaama visual novel Saya no Uta on kulttisuosiota nauttiva synkkä eroottinen teos, joka on ottanut vaikutteita muun muassa kauhukirjailija H. P. Lovecraftin novelleista ja lyhyttarinoista. Mutta mitä vaikutteita?
Miten Lovecraftin kerrontatyylit, teemat ja tunnelma näkyvät visual novellissa?
Kaikkiin näihin ja muihinkin kysymyksiin vastaa ohjelmamme. Ohjelmassa tulee esille juonipaljastuksia Saya no Utasta, sekä Lovecraftin novelleista. Ohjelmassa käsitellään muun muassa seksuaalista väkivaltaa, väkivaltaa ja gorea.
Mikä on hinta maailmanrauhalle, miten pitkälle menisimme rakkaittemme tähden, tai miksi samankaltaisten ihanteiden yhdistyminen voi kylvää epätoivoa ympärillensä? Gen Urobuchin vuonna 2011 ohjaama animesovitus on mestarillinen kertomus hyvistä tarkoitusperistä, taipumattomista ajatusmaailmoista, sekä kasvusta tulikokeen keskellä. Tule kuuntelemaan kun sarjaa syvästi pohtinut ihminen kertoo teille minkä takia Fate/Zero on runollinen teos joka pitää sisällään elinarvoisia opetuksia, joita kantaa elämässään hautaansa asti. Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla, ja matkamme on pitkä ja raskas. Ohjelma käsittelee koko sarjan tapahtumia, spoilerivaroitus.
Desucon Frostbiten kunniavieras Yasuharu Takanashi on tehnyt musiikkia muun muassa Fairy Tailiin, Naruto Shippuudeniin, Borutoon ja Sailor Moon Crystaliin. Hän tuo raskaita rokkivaikutteita niin animetöihinsä kuin oman YAIBA-yhtyeensä musiikkiin. Kunniavierasohjelmassa Takanashi kertoo urastaan ja musiikista, jota on säveltänyt eri animesarjoihin.
Tule askartelemaan itsellesi oma kukkahiuspinni tai rintaneula! Tsumami zaiku on perinteinen japanilainen käsityötekniikka, jossa neliskanttisista kangaspaloista taitellaan kolmiulotteisia terälehtiä, joista sitten kootaan kokonaisia kukkia. Nykypäivänä tsumami kanzasheja eli tsumami-hiuskoristeita voi nähdä osana maikojen eli geishaoppilaiden asukokonaisuutta.
Pajaan on materiaalimaksu 5€, maksu käteisellä (mieluusti tasaraha) tai MobilePaylla. Pajaan on ennakkoilmoittautuminen ja mukaan mahtuu 12 osallistujaa.
Genshin Impact -lorekeskustelupiiri palaa jälleen! Toivotamme tervetulleeksi kaikki Genshinin maailmaan hurahtaneet pelaajat, oletpa sitten pelin tavarakuvauksia tuntikausia tutkinut veteraani tai vasta seikkailijan saappaisiin hypännyt aloittelija. Keskustelupiirin tavoitteena on tutkia, analysoida ja teorioida Genshinin rikasta tarinaa. Jatkamme kahden edellisen keskustelupiirin pöhinöistä ja tällä kertaa keskitymme erityisesti uuden alueen mukana tulleisiin loreviittauksiin. Mitä maailmassa on tapahtunut, mitä tällä hetkellä on meneillään ja mitä uusia käänteitä Teyvatin tuulet tuovat tulevaisuudessa mukanaan. Keskustelupiiri voi sisältää spoilereita, mutta ne pyritään huomioimaan ja hoksauttamaan ennen keskustelua uusimmista tarinapaljastuksista.
"Median katsominen yurikiikarit silmillä on oikeastaan siisti ja hyvä asia" julistavat alan kokemusasiantuntija Kissamaagi ja kasuaalitason himedanshi Bittis. Mikä tekee yurista yuria, mikä tekee ei-yuristakin potentiaalisesti yuria ja mitä voimme oppia etsimällä yuria sieltäkin, mistä sitä eivät kaikki löydä? Mitä yhteistä on yurifaneilla ja tulitukilentokoneella ja mitä väärinkäsityksiä yleisöllä on homoista tytöistä?
Oletko koskaan miettinyt, millaiset tunteet vaikuttavat luontosuhteen rakentumiseen? Haluaisitko katsoa animea ekokriittisestä näkökulmasta? Entä tietää, miksi sinivalaspatsas ei ole kovin hyvä sinivalas? Luennolla pureudutaan ympäristötunteiden kautta japanilaisen luontosuhteen rakentumiseen Studio Coloridon elokuvassa Penguin Highway! Humanistinen tarhapöllö puhuu tunteista ja kertoo, mitä tapahtuu, kun animessa lapset koskettavat ruohoa. Luento sisältää juonipaljastuksia.
Isekai on genrenä jättänyt paljon potentiaalia käyttämättä, ja jämähtänyt tiettyihin kaavoihin varsinkin animessa. Isoin rooli on annettu hahmojen kyvylle ratkaista ongelmia saamillaan huijauskoodeilla ja taistelemalla. Tämä jättää muut potentiaaliset aspektit pois. Näitä aspekteja ovat esimerkiksi hahmojen henkinen kehitys ja kulttuurien välinen taisto. Luennolla käsitellään pääpisteinä hahmon sulautumista uuteen maailmaan ja konfliktinratkaisun vaihtoehtoja. Lisäksi luento käsittelee, miten hahmot itse käsittelevät muutosta ympäristössään ja mahdollisesti itsessään.
50 vuotta sitten ilmestynyttä Cutie Honeyta pidetään yhtenä modernin taikatyttöanimen esikuvista, joka on varmasti yksi syy siihen, miksi vuonna 1973 ilmestynyt klassikkoanime saa uusia animesovituksia vielä vuosikymmeniä myöhemmin ja toimii edelleen esikuvana modernille taikatyttögenrelle. Tällä luennolla pohditaan miten Cutie Honeyn eri animesovitukset eroavat toisistaan ja kannattaako yhtäkään niistä ylipäätään katsoa?
Menhera on japanilaista nettislangia ja viittaa mielenterveysongelmaisiin ihmisiin ja niin sanottuun mielenterveyskulttuuriin. Luennolla käydään läpi, miten ilmiö näkyy japanilaisessa todellisuudessa ja fiktiossa pääasiassa naisten ja naishahmojen kautta.
Luennolla käsitellään itsemurhaa, itsetuhoisuutta, seksityötä, päihteiden käyttöä ja kiusaamista.
Kaikki tuntevat takuuvarman reseptin hyvään fantasiamangaan: otuksia laidasta laitaan, tyrmissä seikkailua, haasteita ja ystävyyttä. Dungeon Meshi yllättää lisäämällä salaisen ainesosan - ruoanlaiton. Dungeon Meshissä otukset ja ruoanlaitto kuitenkin osuvat yhteen poikkeuksellisesti, ruoka tehdään nimittäin pääosin hirviöistä. Tarinassa esiintyy lukuisia hirviöreseptejä, mutta voiko näitä soveltaa oikean elämän keittiöpuuhissa? Kanavoimme sisäisen Senshimme, ja otimme testiin muutaman reseptin. Nyt kerromme, onko niissä jotain perää, vai kuuluvatko ne vain fantasioihin.
Kaipaatko hetken hiljaisuutta conin menosta? Tule käymään hiljaisessa huoneessa hengähdystuokiolla!
Tule kokeilemaan yhdessä muiden kanssa millaista olisi roolipelata hahmoja omasta suosikkianimesta tai mangasta! Tulet sitten uutena tai konkarina roolipelien maailmaan, niin varmaa on, että viihdyt. Ota kaverit mukaan ja pääset heidän kanssaan kokeilemaan valitsemastanne animesta luodun skenaarion, joka on sarjalle uskollinen. Pelattavia roolipelejä ovat One Piece, Naruto, My Hero Academia, Bleach, Demon Slayer, Tokyo Ghoul, Black Clover, Attack on Titan sekä Jujutsu Kaisen! Tule siis ottamaan rooli jostakusta sarjan hahmosta ja tekemään päätöksiä heidän selviytymisensä eduksi ja halutessasi heittäytymään aivan täysin hahmon rooliin! Ryhmän toivottu koko 3-5 henkilöä ja yhden pelin kesto 30-60 minuuttia pelaajien toiveen mukaan.
Desucon Frostbite 2024 cosplay-kilpailut!
Arvokisana nähdään uudistettu Extreme Cosplay Gathering-kisan Suomen karsinnat, jonka voittaja pääsee finaalikilpailuun Pariisin Japan Expo -tapahtumaan.
Sen lisäksi lavalla nähdään nyt jo perinteeksi noussut Craftsmanship-kilpailu, jossa päästään ihastelemaan kisaajien loistavia kädentaitoja.
Kolmantena kisana on luvassa Hall Cosplay -kisa, jonne vaikka juuri sinä voit päästä mukaan! Kuuttiagenttimme etsivät potentiaalisia kilpailijoita Metsähallista lauantaina klo 11.00 - 13.00 välillä.
Ohjelmaan tarvitset maksuttoman paikkalipun, jonka voit varata kisapäivänä lauantaina klo 10.00 alkaen netissä Desuprofiilistasi tai paikan päällä infosta. Invapaikkojen ja yläparven paikkojen varaus on mahdollista vain infosta. Lippuja voi varata max. 5 per kävijä. Vapautathan lippusi, mikäli et tarvitsekaan sitä!
Uusia animesovituksia vanhoista teoksista putkahtelee nykyään kuin sieniä sateella. Sellainen on myös vuonna 2022 alkanut Bastard!!, joka perustuu yli 30-vuotiaaseen räävittömään fantasiaperseilymangaan. Sarjasta on kuitenkin myös aikaisempi animeversio, 1990-luvulla kesken jäänyt OVA. Ohjelmassa sukellamme syvälle niin alkuteokseen kuin sen molempiin sovituksiin. Kuinka paljon animeversiot noudattelevat mangaa, miten ne eroavat toisistaan ja mikä näistä kolmesta on fantasiaörvellysten kingi?
Klassinen ohje elokuvantekoon on: "show, don't tell" ja Chainsaw Man otti ohjeen tosissaan. Luento esittelee erilaisia esimerkkejä hienovaraisesta tarinankerronnasta, pääkohteenaan Chainsaw Manin anime, kuitenkin käyttäen myös useita muita sarjoja esimerkkeinä siitä, kuinka sarja voi syventää hahmojaan ja luoda maailmaansa, toisinsanoen välittää informaatiota, ilman että hahmot vain sanallistavat kaiken dialogissa.
Kaikki tietävät, että mechataistelu on siistiä - mutta järkeä siinä ei ole. Lähes mikä tahansa muu vehje kuin mecha olisi taistelukentällä järkevämpi. Missä ovat mechasarjojen autonomiset aseet? Missä ovat dronet? Voiko mechan tuhota tykistökeskityksellä?
Ohjelma pyrkii analysoimaan mechasodankäyntiä kaikilta muilta osilta paitsi mechoihin liittyen, vaikka niitä ei varmasti voikaan välttää. Ohjelma saattaa sisältää jäämiä tosimaailman konflikteista.
Ozamu Dazai wrote "No Longer Human" (人間失格) over 70 years ago and it has been a celebrated book in classical literature. The anime "Aoi Bungaku" made short installments of literature classics, including three episodes of "No Longer Human".
Both of these pieces have managed to stay controversial, sensitive, and touching to this day. Suicide, despair and pressure from society are all something that still touch our hearts with great sadness, making the story timeless and incomparable.
For this reason we are taking the time to examine these pieces, learning about their origin and how they are remarkable.
You do not need to read the book or watch the anime to attend this lecture.
The presentation will mention the topics of suicide, double suicide, violence, mental health issues, sexual assault and other taboo topics central to the book. There would be no point in talking about these works by avoiding these, so we expect listeners to respect these difficult topics with graceful behavior.
Goodbye husbandos and waifus, it's time for all the mascot characters to steal the limelight.
They are characters deeply associated with their series, have memorable designs and subsequently are a popular choice for merchandise. Basically, if your great-grandaunt Aino, who has never seen any anime or played any computer games, can recognize "that yellow mouse my grandchildren really like" aka Pikachu, it's passes the mascot test. More often than not they are non-humans ranging from animals to machines to blobs of slime.
I will analyze the diversity of mascot characters in anime, viewing the different roles a mascot character can play in a series besides the obvious "cute and/or funny character". For example, Nyanko-Sensei from Natsume's Book of Friends acts as a teacher/protector (though how well is another matter), or Kon from Bleach was initially created with the purpose of being a tool. Cute and innocent-looking characters such as Kyubey from Puella Magi Madoka Magica can be very deceiving at first glance. Even series with mascots deeply ingrained into them such as the Pretty Cure franchise, have different and intriguing ways of using said mascots. All in all, mascot characters have an important role in any good series whether the audiences notice it or not. And hey, they might even be the main character!
The presentation will be held in English as "suomen puhekieli" is hard. Beware random spoilers as well.
Lauantai-illan perinteinen animevisa on täällä taas! Onko kausianimet hallussa? Palaavatko 80-luvun sarjat vielä mieleen? Luuletko tunnistavasi waifusi hameen helman perusteella? Tule testaamaan tietosi ja liity rohkeasti joukkoon yksin tai kaverien kanssa!
Tule keskustelemaan ja tekemään pienet kohtaukset cosplay-hahmossasi. Voit valmistautua mm. miettimällä kuinka hahmo esittelisi itsensä. HUOM. Ei ole esiintymispakkoa eli voit osallistua pajaan myös vain osallistumalla osuuteen jossa hahmot keskustelevat jostakin aiheesta, ilman, että esiinnytään muulle porukalle. Rennolla meinigillä.
Pajaan on ennakkoilmoittautuminen ja mukaan mahtuu 10 osallistujaa.
Kaikki tietää mitä hentai on... Mutta tiedätkö ketkä kaikki sitä piirtää? Täällä puolella maailmaa saa usein aika kummallisia katseita kun ystäväpiiri saa tietää, että piirrät pornoa... Mutta Japanilaisessa kulttuurissa on hyvinkin tavallista, että erittäin menestyksekkäätkin manga-artistit ovat aloittaneet uransa pornolla, ja jotkut ovat jopa vaihtaneet ns. "vakavammasta" sarjakuvasta pornoon takaisin.
Jos olet aina halunnut tietää, että kenellä lempiartisteistasi on pornotaustaa, niin eikun ohjelmaan!
Luvassa tyypilliseen tapaan kevythenkistä hauskaa hentai-aiheista!
Kokka ei ole käytössä sunnuntaina.
Japanilainen kulttuuri kiehtoo suomalaisia, oli sitten kyse animesta, mangasta, vaatteista tai vaikkapa teetaiteesta. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi, että kiinnostuksella on pitkät juuret: 1800-luvun lopulla taiteilijat ja sivistyneistö innostuivat japanilaisesta taiteesta ja visuaalisesta kulttuurista. Syntynyttä ilmiötä kutsutaan nykyään japonismiksi.
Vastikään länsimaille avautuneesta Japanista tuotiin Eurooppaan vaatteita, keramiikkaa ja ennen kaikkea esteettisiä vaikutteita, jotka alkoivat näkyä myös suomalaisen kultakauden ajan taiteessa. Muun muassa Albert Edelfelt ja Helene Schjerfbeck hyödynsivät japanilaisia vaikutteita. Millä tavalla Japani näkyy taiteessa? Onko monissa suomalaisista taidemuseoista tutuissa teoksissa sittenkin ripaus Japania? Oliko suhtautuminen Japaniin eksotisoivaa vai puhtaan ihailevaa?
Onko Project Sekai tuttu? Tunnistatko Hatsune Mikun äänen sekunnissa? Osaatko erottaa eri Vocaloidit toisistaan?
Tervetuloa testaamaan Vocaloid-musatietosi JA nopeutesi Vocaloid-teemaiseen musabingoon!
Musabingossa yrität saada vaakarivin täyteen tunnistamalla eri Vocaloid-biisejä nopeammin kuin kanssapelaajat, mutta jos et tunnista eri Vocaloideja tai biisejä ei huolenhäivää! Kaikilla on mahdollisuus voittaa Vocaloid-musabingossa kunhan vain olet nopeampi kuin muut! Eli tervetuloa testaamaan nopeutta, Vocaloid-tietämystä tai vain kuuntelemaan pätkiä kaikkien Vocaloid-suosikkibiiseistä!
Miten löytää cosplaysta iloa ja riemua eri elämäntilanteissa? Kuinka sovittaa harrastus opiskelijakukkarolle, työelämän koukeroihin tai lapsiperheen ruuhkavuosiin? Tule mukaan kertomaan omat vinkkisi cosplaykipinän säilyttämiseen tai saavu paikalle kuulemaan ja keskustelemaan miksi cosplay on harrastuksista paras, kaikissa elämänvaiheissa!
Hei Valon Soturit, on taas aika kokoontua Sibeliustalon aetherythelle ja keskustella Final Fantasy XIV:stä. Fanfest-tapahtumien myötä olemme saaneet paljon lisää tietoa tulevasta uuden trailerin, jobipaljastusten ja lukuisien luvattujen päivitysten muodossa. Keskustelemme kaikista uusista julkistuksista sekä tavoista viettää aikaa Eorzeassa seuraavia seikkailuja odotellessa.
Keskustelupiiriin on ennakkoilmoittautuminen ja mukaan mahtuu 30 osallistujaa.
AMV-kilpailussa nähdään monipuolinen kattaus animemusiikkivideoita sekä muita fanivideoita itä- ja kaakkois-aasialaisista lähteistä! Parhaat videot palkitaan, myös yleisö saa äänestää suosikkiaan. Videot saattavat sisältää nopeasti vaihtuvia kuvia, vilkkuvia valoja tai väkivaltaisia kohtauksia.
Ohjelmaan tarvitset maksuttoman paikkalipun, jonka voit varata kisapäivänä sunnuntaina klo 10.00 alkaen netissä Desuprofiilistasi tai paikan päällä infosta. Invapaikkojen ja yläparven paikkojen varaus on mahdollista vain infosta. Lippuja voi varata max. 5 per kävijä. Vapautathan lippusi, mikäli et tarvitsekaan sitä!
Oletko ikinä kiinnittänyt huomiota, minkälaisia koulupukuja animessa ja mangassa on, ja minkälaisissa konteksteissa?
Miksi kaikissa jengianimeissa kaikilla on aina samat koulupuvut?
Miksi japanissa koulutytöt on puettu merimiehiksi?
Luennolla käydään läpi Japanin koulupukujen historiaa ja niiden tyylisuuntauksia eri aikakausilla sekä oikeassa elämässä että animessa, ja miten nämä vertautuvat toisiinsa. Ohjelmassa puhutaan koulupukuihin liittyvistä mielleyhtymistä, kuinka nämä näkyvät animessa ja kuinka niiden avulla välitetään katsojalle tietynlainen kuva.
2019 alkanut manga Ya Boy Kongming! sai animesovituksen vuonna 2022 ja liittyi pitkän Romance of the Three Kingdomsista inspiraatiota ammentavien japanilaisteosten jonon jatkeeksi. Animella oli kuitenkin enemmänkin tarjottavaa kuin vain pintapuolinen ja satunnainen historiallinen namedroppailu. Japanin historian ystävä pyrkii avaamaan Ya Boy Kongming! -animen rivien väliin jätettyä viestiä kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta sekä historiallisen intertekstuaalisuuden hyväksikäytöstä tarinankerronnassa.
Oletko innokas Mobile Suit Gundam -fani?
Onko tuttu fiilis että haluat puhua Gundamista, mutta kaverisi ei välitä mechasarjoista?
Ei hätää, nyt on mahdollisuus kokoontua yhteen ja päästä puhumaan Gundamista tässä keskustelupiirissä!
Tule rohkeasti keskustelemaan omista Gundam-suosikeista!
Oletko aina halunnut sukeltaa Faten ja Type-Moonin tuoteperheen maailmaan, muttet tiedä mistä aloittaa? Vai oletko lukenut kaiken englanniksi käännetyn Type-Moon-sisällön, ja haluat löytää keskustelukumppaneita? Tai kenties olet jotain tältä väliltä? Tervetuloa Type-Moon-keskustelupiiriin! Piirissä keskustellaan niin uusimmista juonenkäänteistä kuin vanhoista sarjasuosikeista sekä kaikesta, mikä saa meidät aina palaamaan Type-Moonin sarjojen pariin. Tule mukaan keskustelemaan!
Kunniavieras Yasuharu Takanashi jakaa nimikirjoituksia kävijöille sunnuntaina Puusepässä!
"Silloin kun minä olin nuori..." Tuon lauseen alun myötä palataan hieman ajassa taaksepäin muistelemaan lapsuuden sekä nuoruuden aikaisia anime- ja mangasuosikkeja.
Ovatko vanhat suosikkisarjat pitäneet pintansa vuosien aikana vai onko tullut tilalle uusia suosikkeja? Muun muassa näistä keskustellaan sekä muuten aiheeseen liittyen osallistujien keskusteluaihetoiveet huomioiden.
Tervetuloa nostalgisoimaan ja hehkuttamaan vanhoja (ja uusiakin) suosikkisarjoja! Keskustelupiiriin voi saapua ja poistua oman aikataulun mukaan.
Ken Wakuin piirtämä ja käsikirjoittama Tokyo Revengers päättyi vuoden 2022 marraskuussa 31. pokkariin. Niin Suomessa kuin maailmallakin paljon suosiota saavuttanut sarja loistaa erityisesti hahmoillaan, mutta myös mielenkiintoisilla yksityiskohdillaan juonessa. Vapaamuotoinen keskustelupiiri pureutuu ennen kaikkea mangan ja sen pohjalta tehdyn animeversion tapahtumiin ja hahmoihin. Lisäksi pohditaan myös sitä, minkälaisia vaihtoehtoisia ratkaisuja Takemitchyn, Mikeyn ja muiden keskeisten hahmojen tarinoissa olisi voitu tehdä ja miten nämä muutokset olisivat mahdollisesti vaikuttaneet tarinan tapahtumiin. Spoilerit mahdollisia.
Osaatko piirtää täydellisen ympyrän? Haittaako, ettei lakissa ole lippaa? Osaatko pitää salaisuuden? Jos vastasit edes viimeiseen kyllä, niin olet tervetullut oppilaakseni luennolle, jossa selvitetään mitä Shirahama Kamomen mangan Witch Hat Atelier noidaksi pääseminen edellyttää. Luento saattaa sisältää lieviä spoilereita, mutta ne suurimmat saa jokainen luennolta valmistunut noita kärsi—kohdata itse myöhemmin!
Epäkuolleita, ruoskia, uskonnollista symboliikkaa! Tätä kaikkea ja enemmänkin tarjoaa Castlevania — tai, kuten se kotimaassaan Japanissa tunnetaan, Akumajou Dracula. 1980-luvulla syntynsä saanut videopeli-ilmiö on tullut viime vuosina uusien fanien tietoisuuteen aikuiseen makuun tehtyjen Netflix-animaatioiden kautta. Mutta kuinka paljon 2020-luvun Netflix-Castlevanialla on yhteistä alkuperäisten Castlevania-videopelien kanssa?
Luento keskittyy Castlevania-videopelien sekä Netflixin kahden animaatiosarjan, Castlevanian ja Castlevania Nocturnen, väliseen vertailuun. Ruodintaa saavat osakseen erityisesti ne hahmot, jotka esiintyvät sekä peleissä että animaatiosarjoissa.
Ohjelma sisältää juonipaljastuksia sekä peleistä että animaatiosarjoista.
終わりでーす!