• Anime ja manga
  • Cosplay
  • Kunniavieras
  • Muu ohjelma
  • Paja

Pääohjelmatilat

Auditorio Kabinetti Alvar Anton Elsi Felix
10:00
10:30 Avajaiset
11:00 Nössöt ärsyttää – miksi heikkoja hahmoja vihataan animefandomeissa? Genderbending ja cosplay: mitä, miksi, miten? Fantastinen Streetpass Osomatsu-san vs. Osomatsu-kun Beyblade: Virivirihyrrät vauhdissa -turnaus
11:30 FFFight
12:00 KnB: Tunteita koripallokentällä CMV – Cosplay Music Video
12:30 Retroa yaoita Pokemon-tietovisa
13:00 Vedetään Animesta
13:30 Cosplay yksilökisa Kuroshitsujin mysteerit Alfred J. Kwak: Satiirista elämää Vesimaassa Project: Sakura Spirit – Voice Acting
14:00
14:30 Muumimetallia III
15:00 Digimon-elokuva – Surullisin tarina, mikä on ikinä kuultu Poseeraustyöpaja Mononoke – muoto, syy, totuus
15:30 Animelautapelit
16:00 Reika Q&A Japanin merkit ja niiden historia Animemusavisa
16:30
17:00 Valitsen sinut! -musikaali Yuusha-sarjat: Transformerien japanilaiset velipuolet World Cosplay Summit suomalaisen silmin
17:30 Sotahistorian äärellä – Suomili!-sarjakuvakirjan julkistus
18:00 Kengät ja cosplay Steins;Gate – nörtit ajasta ikuisuuteen
18:30 The Legend of Zelda: A Link to the Horror Turn Music into Art
19:00 Hirviönmetsästys modernissa maailmassa Junji Ito 101
19:30
20:00
10:00 Cosplay-deitti Leppoisa animetietokisa Metallia lännestä itään: Encore Animea ja mangaa yli kymmenen vuotta Reikan Kimono-Workshop
10:30
11:00 "Katoin sen ihan juonen takii" – Vakavat aiheet Free!:ssä Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki eli miksi tässä muumissa kaikki on rikki? AMV:n ABC
11:30
12:00 AMV-kilpailu Animenz Q&A Tehostemaskeeraus ja Backwood Madness Ristipistopaja Worbla-työpaja
12:30
13:00 Animen aikahassutus Ruokakriisi sekä sen ratkaisut animemaailmojen politiikassa
13:30 Traits of a Character Development
14:00 Animenzin pianokonsertti Amestrisin alfanaaraat – Fullmetal Alchemistin naiskaarti Rajaviivan molemmin puolin – Noragami 2.0
14:30 Final Fantasy 7 Reunion
15:00 Tupla tai kuitti – Fandom edition! Mangapaja – ruvetaanpa piirtämään mangaa!
15:30 Ryhmä-, pari- ja CMV-kisa
16:00 Animen urheiluhullut
16:30
17:00 Päättäjäiset

Tarkemmat ohjelmatiedot

Saturday 10:30

Avajaiset

Animecon starttaa mitä eeppisimmillä avajaisilla!

Saturday 11:00

Genderbending ja cosplay: mitä, miksi, miten?

Hahmojen sukupuolen muuttaminen on ollut osana fanikulttuuria jo pitkään, mutta varsinkin cosplayssa se tuntuu yhä nostavan tunteet nopeasti pintaan. Nurinaa aiheuttaa niin itse genderbendauksen konsepti kuin sen toteutus, ja usein genderbendatut cosplayt tuomitaankin muitta mutkitta silkkana laiskuutena tai yrityksenä hakea huomiota tavallista paljastavammalla asulla. Mutta voisiko genderbendausta oikeasti harrastaa niin, ettei kukaan pahoita mieltään, vai onko se pelkkä toiveuni? Ohjelmassa käydään läpi genderbendauksen historiaa, selvitetään aiheeseen liittyvää termistöä sekä sen ongelmallisuutta ja otetaan kantaa cosplayssa genderbendaukseen kohdistuvaan kritiikkiin. Viimeisenä yritetään pohtia, mitä onnistunut genderbendattu cosplay sitten oikeastaan on – ja kuka sen määrittää.

Fantastinen Streetpass

Oletko sinäkin tullut coniin ja kulkenut läpi tapahtuman 3DS käsissäsi? Vai oletko kenties niitä, jotka aina ihmettelevät ihmisiä, jotka vain toljottavat kyseistä laitetta koko ajan? Mikäli haluat tietää enemmän ja keskustella aiheesta, nyt on siihen tilaisuus! Ohjelmassa puhumme uusien 3DS-laitteiden StreetPass-ominaisuudesta ja selvitämme, mikä se on ja mikä siinä oikein viehättää. Tule mukaan StreetPass-ohjelmaan tai vaikka keräämään lisää osumia, jotta pääset pimeän huoneen lävitse.

Osomatsu-san vs. Osomatsu-kun

Kuusi identtistä veljestä ovat kasvaneet. Luennolla vertaillaan kahden eri animen tapaa esittää kuusikko ja sekä pohditaan, miksi Osomatsu-kun vuosilta 1966–1988 ja Osomatsu-san vuodelta 2015 ovat saavuttaneet erilaiset suosiot ja miten uudemmasta sarjasta on tullut niin nopeasti todella suosittu. Mahdollisia spoilereita saattaa esiintyä luennolla.

Beyblade: Virivirihyrrät vauhdissa -turnaus

Koetko olevasi Suomen Kovin Bleidaaja? Tule kokeilemaan onneasi Beyblade-turnauksessa, jossa kokeelliset sekä hyvin satunnaiset Beyblade-hyrrät pääsevät koetukselle! Turnauksessa on kolme kierrosta, joissa jokaisessa pelataan eri Beyblade-sukupolven hyrrillä. Ensimmäisellä kierroksella on toisen sukupolven eli Metal Fightin / Metal Fusionin hyrrät, toisella kierroksella pelataan kaikkien tuntemilla ensimmäisen sukupolven (Original, V-Force sekä G-Revolution) hyrrillä ja finaali pelataan uunituoreilla Burst-sarjan hyrrillä.
Jotta kisasta tulee mielenkiintoinen, jokainen pelihyrrä on kasattu valmiiksi sattumanvaraisista osista, ja ne annetaan osallistujille pelipisteellä.
Ohjelmaan oli ennakkoilmoittautuminen. Uusia kisaajia paikanpäältä ei oteta enää vastaan.

Nössöt ärsyttää – miksi heikkoja hahmoja vihataan animefandomeissa?

Ärsyttääkö, kun Madoka Magican nimikkohenkilö pillittää eikä uskalla muuttua kavereidensa tavoin cooliksi taikatytöksi? Tai ottaako päähän, kun NGE:n Shinji vain angstaa eikä ota ohjia omiin käsiinsä kuten tyypillinen shounen-päähenkilö? Entä nouseeko verenpaineesi katsoessasi Zankyou no Terrorin Lisan avuttomuutta? Tällä luennolla kaksi kirjallisuusnörttiä pohtii ja kyseenalaistaa syitä animefandomien heikkoina pidettyjen henkilöhahmojen vihaamiseen. Lähestymme ilmiötä myös yleisellä tasolla, joten sinun ei välttämättä tarvitse tuntea esimerkkisarjojamme etukäteen. Varauduthan kuitenkin siihen, että saatamme lipsauttaa spoilerin jos toisenkin.

Saturday 11:30

FFFight

Auringon jälleen paistaessa ja kun pikkulintujen karjuessa puissa FFFollowers palaa FFFightin merkeissä löytääkseen vastauksen elämän suuriin kysymyksiin.
Mitä on sankaruus? Mihin vedetään raja valon ja pimeyden välille? Hyvis vai pahis?
Rahat vai kolmipyörä?

Kuten aiemminkin, myös sinulla on mahdollisuus osallistua tähän vuoropohjaiseen taisteluspektaakkeliin!
Ennakkoilmoittautumalla saat varmistettua osanottosi.
Jos halusi nousta ja osoittaa sankaruutesi lavalla herää vasta paikan päällä, älä huoli!
Tuttuun tapaan noukimme myös yleisön joukosta halukkaita taistelijoita ottamaan toisistaan mittaa.

Ilmoittautuminen aukeaa 7. kesäkuuta ja kestää 7.7.2016 asti.
Ilmoittautumiset lähetetään osoitteeseen ff.followers@gmail.com.
Ilmoita viestissäsi nimesi, ikäsi, sähköpostisi, puhelinnumerosi, hahmosi, iskusi sekä muut toiveet (esimerkiksi taistelumusiikki).

Saturday 12:00

CMV – Cosplay Music Video

Mikä on CMV? Miten se eroaa muista musiikkivideoista? Onko tekniikalla väliä? Luennollamme otamme siitä selvää. Käymme läpi, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun itse alkaa CMV:tä kuvaamaan. Katsomme luennollamme myös pari cosplaymusiikkivideota ja analysoimme niitä yhdessä.
Luennon jälkeen alamme suunnittelemaan kaikkien halukkaiden kanssa yhdessä CMV:tä, jonka kuvaamme Animecon-viikonlopun aikana. Tervetuloa siis pähkäilemään ja ideoimaan kanssamme!

KnB: Tunteita koripallokentällä

Kuroko no basuke ei ole vain urheiluanime, jossa halutaan olla Japanin parhaita. Se on myös tarina henkisestä kasvusta, menneisyyden traumojen voittamisesta, ystävyydestä ja rakkaudesta.
Luennolla käsitellään erityisesti Kurokon hahmokehitystä kautta sarjan, sekä hänen suhdettaan muihin hahmoihin (niin romanttisessa kuin platonisessakin mielessä) ja miten nämä ihmissuhteet ovat muuttuneet Ohjelma sisältää spoilereita. Ohjelmalla ei ole ikärajaa.

Saturday 12:30

Retroa yaoita

Oletko jo katsonut Junjou Romantican kolmannen tuotantokauden ja Love Stagen katsominen kolmatta kertaa ei huvita, mutta silti haluaisit löytää jotain mukavaa poikaromantiikkaa? Alkoiko fujoshin taipaleesi katsomalla iki-ihanat Ai no kusabin ja Fish in the Trapin? Kummin vain, olet tervetullut kuuntelemaan luentoa vanhoista yaoi-sarjoista!

Pokemon-tietovisa

Kuinka hyvin tunnet pokémonit? Osaatko nimetä vain ensimmäisen kauden startterit vai kenties kaikki 150? Vai tunnetko vielä useamman? Tule testaamaan taitosi Pokémon-visassa! Visaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon: tule vain paikalle ajoissa ja olet mukana!

Saturday 13:00

Vedetään Animesta

Millainen on maailman huonoin huonoin cossaaja? Entä miten käyvät iskurepliikit pokemonilla? Jos haluat osallistua ohjelmaan, tule katsomaan, kun vedetään animesta, otetaan taas ilo irti, kun vetäjät laittavat itsensä mitä hullumpiin tilanteisiin. Koeta istua mahdollisimman eteen.

Saturday 13:30

Kuroshitsujin mysteerit

Kuka yritti murhata Phantomhivet? Voisiko Sebastian olla Cielin oikea isä? Entä Undertaker hänen isoisänsä? Mitkä seikat tukevat kahden Cielin teoriaa? Tule kuuntelemaan hulluimpia ja fiksuimpia Kuroshitsujista kehitettyjä teorioita. Spoilerivaroitus aina uusimpiin lukuihin asti!

Alfred J. Kwak: Satiirista elämää Vesimaassa

Moni nykypäivän lapsi kasvaa kukkaniityllä iloisten pupujen seurassa, mutta sukupolvea vanhemmat ovat taas varttuneet katsoen kylmiä ja rajuja piirrettyjä. 80- ja 90-luvun lapset saivat nauttia varttuneille tarkoitetuista elementeistä ja heille opetettiin myös sekä vanhaa että senaikaista politiikkaa, mutta moni nykypäivän lapsi joutuu tyytymään vain lellittyihin 3D piirrettyihin

Luento käsittelee Alfred J. Kwak animaatiosarjaa satiirisesta näkökulmasta syventyen siinä oleviin viittauksiin maailman historiassa, uskomuksissa ja kulttuurissa. Siinä nostetaan myös esille, miten useat nykypäivän piirretyt eivät käy enää järkeen toisin kuin Alfred J. Kwak ja miksi juuri tälle kannattaa nostaa hattua. Vaikka japanilainen kulttuuri ei olekaan tässä niin esillä, Alfred J. Kwakissa käsitellään lähinnä globaaleja ilmiöitä saksalaisten ja hollantilaisten näkökulmasta, mitkä taas jäävät monesta nykypäivän animaatiosta pimentoon. On vain sääli, miten piirrettyjen laatu on muuttunut huonompaan suuntaan ajan kuluessa.

Cosplay yksilökisa

Project: Sakura Spirit – Voice Acting

Oletko koskaan ajatellut, miten suosikki animesarjasi on tehty? Siihen on kuulunut hahmosuunnittelua, taustoja, animointia, musiikin luontia ja paljon muuta. Yksi kuuluvimmista asioista on kuitenkin hahmojen äänet. Ääni tuo persoonallisuutta ja herättää hahmon eloon. Näytteleminen pelkän äänen avulla ei ole helppoa!

Haluaisitko tutustua ääninäyttelemiseen aloittelijaystävällisellä tasolla? Haluaisitko kenties itse lähteä joskus kokeilemaan täällä Jyväskylässä? Tule kuulemaan "Projekti: Sakura Spirit – Voice Actinging" tarina! Mistä se kaikki lähti? Mitä haasteita matkalla oli? Mitä miettivät ääninäyttelijät nyt? Mitä verhojen takana tapahtui… Sekä suosikkikohtauksiamme, jotka olemme kovan pohdinnan jälkeen valinneet juuri Teitä varten. Ohjelman lopuksi kerromme vielä hiukan tulevasta suunnitelmastamme aloittaa ohjatun ääninäyttelemisen (dubbaamisen) harrastuksen pyörittämistä täällä Jyväskylässä.

Saturday 14:30

Muumimetallia III

Uusi kaupunki, uudet kujeet! Koe televisiosta näkemiesi Muumien musiikin eeppisen hevimetallinen muuntautuminen Sumio Shiratorin mestariteoksista. Homma viedään taas uudelle tasolle ja luvassa jälleen jotain spesiaalia! Lavalla nähdään ainakin eräs Tolkuton kitarasooloilija ja voi olla että paikalle ilmestyy myös mystinen "Hevimuikkunen." Luvassa myös parempia saundeja ja sopivassa määrin riitasointuja!

Näihin sovituksiin voit tutustua myös YouTuben Tolkutonta-kanavalta tai hakemalla "muumimetallia". Kuten Yleisradion toimittajakin sanoi: "Japania voi harrastaa myös suomalaisin maustein!"

Saturday 15:00

Digimon-elokuva – Surullisin tarina, mikä on ikinä kuultu

Vuonna 2001 Pokémon sai Suomessa kovan kilpailijan rinnalleen: Digimonin. Valitut lapset ja heidän digimon-kumppaninsa päätyivät myös valkokankaalle niinkin huikealla nimellä kuin "Digimon-elokuva". On kulunut 15 vuotta siitä, kun kyseinen elokuva sai ensi-iltansa Suomessa, ja nyt on tullut viimein aika paljastaa se hirveä salaisuus, jota meiltä on salailtu kaikki nämä vuodet. Luvassa on järkytystä, draamaa, nostalgiaa, mukamas hyvää huumoria sekä tietenkin: surullisin tarina, mikä on ikinä kuultu! Luennolle osallistujia on varoitettu.

Poseeraustyöpaja

Stressaako olla kuvissa? Etkö tiedä, miten seistä kameran edessä? Tule mukaan oppimaan poseerauksen perusteet ja muutama omalle hahmollesi räätälöity asento! Ilmoittaudu ennakkoon sähköpostitse vaeltajanpolku@hotmail.com. Haku päättyy 1.7.2016.

Mononoke – muoto, syy, totuus

Toei Animationin vuonna 2007 tuottama Mononoke nousee monen listalla kaikkien aikojen parhaimpien animesarjojen joukkoon, mutta mikä siitä tekee niin merkittävän? Luennolla perehdytään sarjan teemoihin sekä mielipiteet jakavaan visuaaliseen tyyliin.
Ohjelma sopii niin Mononoken vanhoille ystäville kuin vasta sarjaan tutustuville, mutta saattaa sisältää juonipaljastuksia.

Saturday 15:30

Animelautapelit

Muistat varmaan Monopolin, Labyrintin, Afrikan tähden ja monet muut klassiset lautapelit. Tuliko into pelata? Tule kanssamme pelaamaan tekemiämme animeversioita tutuista lauta- ja korttipeleistä! Voit tulla yksin tai kavereiden kanssa, peliseuraa järjestyy aina.

Saturday 16:00

Japanin merkit ja niiden historia

Oletko kiinnostunut oppimaan japanin kieltä? Haluaisitko osata kirjoittaa oman nimesi japaniksi? Jos, niin tämä luento on juuri sinua varten! Luennolla käydään läpi hiraganat ja katakanat sekä tutustutaan joihinkin kanji-merkkeihin ja niiden historiaan. Luento sopii parhaiten sellaiselle, joka ei merkkejä ole ennen opiskellut.

Animemusavisa

Kesän eeppisin ja animuin kilpailu on nyt täällä! Kasaa joukkue ja tule näyttämään tietosi ja taitosi Animeconin animemusavisaan. Luvassa musiikkia eri vuosikymmeniltä, suurta draamaa ja huikea kisafiilis. Myös triviatiedoilla voit loistaa! Mukaan mahtuu enintään kuusi 2-4 hengen joukkuetta. Ennakkoilmoittautuminen, mutta tilan riittäessä myös conipaikalla ilmoittautuminen mahdollista. Voittajatiimille on luvassa mainetta, kunniaa ja huippupalkinto, mutta myös kaikki osallistuvat joukkueet palkitaan hyvästä yrityksestä. Ennakkoilmoittautuminen osoitteeseen ruru_mi@hotmail.com. Ilmoita joukkueesi nimi, henkilömäärä ja joukkueenne motto/tunnuslause/elämänfilosofia, ja otsikoksi Animemusavisa.

Reika Q&A

Mistä on cosplayn ammattilaiset tehty? Tule kuuntelemaan kuinka Reika kertoo omasta harrastuksestaan cosplayn parissa. Kysymykset ollaan poimittu kyselystä joka tehtiin aikaisemmin keväällä, mutta nappaamme myös ohjelman aikana Twitterin parhaimmat.

Saturday 17:00

World Cosplay Summit suomalaisen silmin

"Kun odotimme Helsinki-Vantaan lentokentällä jatkolentoa takasin Ouluun, twiittasin, etten ole vieläkään itkenyt koko Summitin aikana. Seuraavana päivänä, kun heräsin omasta sängystä ja olin saanut juotua aamukahvit, rupesin kirjoittamaan ensimmäistä blogipostausta. Kirjoitettuani muutaman rivin en enää voinut olla itkemättä. Tajusin, että vuosien työn jälkeen se kaikki oli nyt ohitse." Kulttuurien kohtaamista, hellettä, iloa, surua, pettymyksiä, onnistumisia ja uusia ystäviä. Ohjelmassa puidaan Suomen edustajan vuosimallia 2015 kokemuksia siitä, millainen oli kahden viikon mittainen matka Nagoyan World Cosplay Summitiin.

Valitsen sinut! -musikaali

Pokémon-musikaali saapuu Jyväskylään! Kaikki saa alkuunsa, kun nuori mies Red löytää haavoittuneen Pikachun. Sen seurauksena hän saa professori Oakilta tehtävän, joka johdattaa hänet ensimmäiseen suureen seikkailuunsa, ja pian hän sotkeutuu paljon monimutkaisempiin asioihin kuin olisi osannut koskaan kuvitella. Mitä Rakettiryhmä suunnittelee, ja miten tähän kaikkeen liittyy mystinen tarupokémon Mew? Tule ottamaan selvää!

Yuusha-sarjat: Transformerien japanilaiset velipuolet

Tervetuloa tutustumaan 90-luvulla Japanissa suosittuihin Yuusha-sarjoihin luennolle, joka tutkii mm. sarjojen teemoja ja sukulaisuutta Transformers-tuoteperheeseen. Onko näillä urhoilla jotain oikeaa sanomaakin vai ovatko he vain häikäilemättömiä lelumainostajia? Onko J-Decker-sarjan Duke Fire kuutamokeikkaa heittävä Autobot-johtaja Rodimus Prime? Miksi kahdeksasta sarjasta vain GaoGaiGar pääsee mukaan Super Robot Wars -crossover-peleihin? Mitä tapahtui sarjattomiksi jääneille urhojen pyhimys Burngarnille ja valon urho Photogrizerille? Näihin ja moniin muihinkin kysymyksiin vastataan tällä luennolla, jossa voiton avain on rohkea sydän.

Saturday 17:30

Sotahistorian äärellä – Suomili!-sarjakuvakirjan julkistus

Miten syntyi suomalais-japanilainen yhteistyöteos Suomili!, joka tulkitsee tarinoita Suomen talvi- ja jatkosodan ajalta sarjakuvin ja syventää aihepiiriä artikkelein? Tekijät kertovat! Pohdinnassa myös kansainvälisen omakustanneprojektin erityispiirteet ja sarjakuva historian kertomisen välineenä.

Saturday 18:00

Kengät ja cosplay

Kengät, tuo cosplayn helposti unohdettava puoli. Mitä ovat paljon puhutut shoecoverit, ja onko kenkien alusta asti itse tekeminen täysin mahdotonta? Mistä kannattaa hankkia halvimmat kengät ja mitä materiaaleja tulisi välttää henkeen ja vereen? Luento, jossa käsitellään mm. piilokorkoja, kenkien maalausta ja neuvoja pahimpien epäonnistumisien välttämiseen.

Steins;Gate – nörtit ajasta ikuisuuteen

Aikamatkaamista, internet-legendoja ja Akihabaran kulttuuria ovelasti yhdistelevä Steins;Gate on ollut yksi 2000-luvun mielenkiintoisimpia nörttiyleisölle tehtyjä teoksia. Visual noveliin pohjautuva animesarja on sittemmin saanut lukuisia jatko-osia, joissa vaihtoehtoiset aikalinjat ovat entistä enemmän sekaisin. Luennolla pohditaan mm. mikroaaltouuniaikakoneiden toimintaperiaatteita, Akihabaran meidokahviloita ja APL-ohjelmointikielen emulointia. El. Psy. Congroo.

Saturday 18:30

The Legend of Zelda: A Link to the Horror

Zelda-sarja on 30 vuotta tuonut pelaajille upeita kokemuksia, mutta myös kauhun hetkiä. Kauhu ei ole ehkä ensimmäinen asia, joka tulee mieleen Zeldasta, vaikka Majora's Mask ja Twilight Princess tarjoavatkin pelaajalle monia kauhun hetkiä. Kauhu ei kuitenkaan rajoitu vain näihin kahteen peliin. Lähes jokainen osa esittelee pelaajalle kauhun tunnetta jossain muodossa. Oletko sinä pelännyt tai kokenut ahdistuneisuuden tunnetta Zeldan parissa? Ohjelmassa käymme läpi sarjan kauhunhetkiä eri osista ja niiden vaikutusta pelien luonteeseen.

Turn Music into Art

Vaivaako art block? Haluatko vaihtelua normaaliin piirtämisrutiiniisi? Kenties conin hälinä ottaa voimille? Siinä tapauksessa tämä paja on täydellinen sinulle. Ohjelman aikana soitetaan 20 anime kappaletta, joiden inspiroimana pääset piirtämään absurdeja kuvia muiden osallistujien avustuskella.
Ole siis valmis toimimaan yhdessä kaikkien kanssa kun teemme uniikkia taidetta musiikista.

Saturday 19:00

Junji Ito 101

Johdatus kauhumangan todennäköisesti tunnetuimman tekijän, Junji Iton, keskeisiin teoksiin ja tyyliin. Kuinka pelottavia spiraali tai paha haju voivat olla? Tämä luento on tehty sinulle, joten käy peremmälle. Saattaa sisältää pelottavaa kuvamateriaalia, luento on K12.

Hirviönmetsästys modernissa maailmassa

Hirviönmetsästys on yleinen teema kaikenlaisessa populaarikulttuurissa, mutta monenlaisista sovituksista huolimatta metodit ja varusteet ovat säilyneet pohjimmiltaan samanlaisina läpi vuosisatojen. Miksi hopealuodit ovat epäkäytännöllisiä? Mitä pyhä vesi edes on? Voiko Eiffel-tornilla metsästää aaveita? Miksi 3D-gear on ehkä epäkäytännöllisin tapa tappaa titaaneja? Se selviää nyt.

Sunday 10:00

Metallia lännestä itään: Encore

Katsaus kahden fiktiivisen metallibändin maailmoihin tekee verisen ja perinpohjin epäkorrektin paluunsa Animeconiin. Mitä Detroit Metal Cityn ja Metalocalypsen kuvaus metallikulttuurista meille opettaa? Vai onko oppiminen kaiken goren ja seksivitsien seassa järjetöntä? Ohjelma saattaa sisältää rajua kuvamateriaalia. Ohjelma on K16.

Cosplay-deitti

Haluaisitko, että joku tekisi sinut iloiseksi tai että joku lohduttaisi sinua surujesi keskellä? Kaipaatko vain seuraa auringonpaisteisiksi iltapäiviksi vai haluatko jonkun kuuntelevan sinua sadepäivinäkin?
Siinä tapauksessa cosplay-deitti on sinua varten!

Ilmoittautuminen mahdollista paikan päällä juontajille, tai ennakkoilmoittautumisena osoitteeseen eekookongas@gmail.com, viestin otsikkona Animeconin cosplaydeitti.

Animea ja mangaa yli kymmenen vuotta

Oletko koskaan pohtinut, mitä anime- ja mangaharrastus on ollut kymmenen vuotta sitten, tai tekeekö mieli pulahtaa nostalgian altaaseen? Tämä luento on siinä tapauksessa juuri oikea sinulle. Kerron siitä, miten harrastus on harrastajan näkökulmasta muuttunut kymmenessä vuodessa conien, manga- ja animesarjojen sekä cosplayn maailmassa. Tervetuloa mukaan ihmettelemään, miten "pimeistä ajoista" on päästy nykypäivän runsaudensarveen.

Reikan Kimono-Workshop

Nyt voit tehdä itsellesi miniatyyrikimonon kunniavieraamme Reikan avustamana! Työpajaan on ennakkoilmoittautuminen la klo 13 alkaen infossa. Ilmoittautuessa peritään 10 €/hlö materiaalimaksu (käteinen), max. 18 osallistujaa.

Leppoisa animetietokisa

Vihdoinkin animetietokisa, jossa aloittelija on samalla viivalla kuin 100 sarjan läpikatsonut konkari! Nyt pääsee pätemään niin nippeli- kuin yleistiedollakin. Kisan leppoisuus riippuu omasta kilpailuvietistä, mutta lupaamme, että ainakin kisajuontajat ottavat rennosti. Pähki pääsi puhki vaikeiden kysymysten parissa tai napsi helppoja pisteitä kotiin leppoisasta takanojasta; kaikki tyylit ovat salittuja. Kisata saa ryhmissä tai erikseen.

Sunday 11:00

Tanoshii Mūmin Ikka: Bōken Nikki eli miksi tässä muumissa kaikki on rikki?

Muumilaakson tarinat ovat olleet monelle ponnahduslautana muumien maailmaan. Näemme Muumipeikon kasvutarinan, miten Niisku kehittää lentohärveliään ja kuinka Aliisa kehittyy noitana. Kaikki tämä tapahtuu 76:ssa jaksossa. Loput 25 jaksoa tunnetaan Japanissa erillisenä sarjana nimellä Tanoshii mūmin ikka: bōken nikki ja moni täällä Suomessa jättää nämä jaksot kerran nähtyään täysin katsomatta. Mutta miksi?

Tällä luennolla pureudutaan näihin viimeisiin muumijaksoihin ja katsotaan, miten tämä sarja pilaa Muumilaakson tarinoiden hahmokaartia lähestulkoon tunnistamattomaksi.

AMV:n ABC

Millaisia huonoja valintoja animemusiikkivideon tekemisessä voi tehdä? Miten virheistä voi oppia? Miten motivoida itseään eteenpäin? Käymme läpi, mitä huonoja valintoja olet saattanut tehdä AMV:tä tehdessä, ja omia neuvojamme siitä, miten parantua AMV:den tekemisessä pienillä tavoilla, joita et ole saattanut edes tajuta. Tervetuloa osallistumaan ja kuuntelemaan!

"Katoin sen ihan juonen takii" – Vakavat aiheet Free!:ssä

Free! Iwatobi Swim Club ja sen toinen kausi Eternal Summer ovat kuuluja fanservicestään. Uimapojilla on puolen aikaa vain uikkarit päällä ja lihaksia on kerrakseen. Kuulostaa hyvin nopeasti tylsäksi menevältä sisällöltä, joten miten ihmeessä sarjan kaksi kautta, OVA ja elokuva ovat niin suosittuja?

Voisiko vastaus löytyä siitä, että pohjimmiltaan keveään ja silmäkarkkiseen animeen on yhdistetty vakaviakin aiheita ammatinvalintakriiseistä masennukseen ja traumaan? Luennolla tarkastellaan, mitä kaikkea sarjaan on mahdutettu ja miten näitä aiheita on käsitelty. Luento keskittyy sarjan kahteen kauteen ja OVA:an, mutta mahdollisesti sisältää pieniä viittauksia ekstroihin ja High Speediin.

Sunday 12:00

Tehostemaskeeraus ja Backwood Madness

Erikoistehosteluento, joka keskittyy muun muassa itsenäisiin elokuvatuotantoihin. Katsaus, miten tehdään old school practical -tehosteita ja efektimaskeerausta laidasta laitaan aina kauhusta fantasiaan. Ari Savonen kertoo omista elokuva- sekä videokokemuksistaan. Millaisia materiaaleja ja tehosteaskartelua on tarvittu muun muassa projekteissa:
- Iron Sky 2.
- Bunny the Killer Thing.
- Rendel.
- Champions of Space.
- Juju – Tuskaa.
- Lordi – Scare Force One.
- Goremageddon 2.
- Korpiklaani – Ämmänhauta.
- Kyrsyä.
- Backwood Madness.
Luennon aikana nähdään uutta materiaalia Ari Savosen tulevasta debyyttiohjauksesta Backwood Madness, joka on peikoista ja hiisistä kertova kokopitkä kauhufantasiaelokuva, joka saa ensi-iltansa vuoden 2017 puolella.
Elokuvatehosteiden lisäksi katsomme tehostemaskeerausta eri näkökulmista. Miten saadaan edullisesti näyttäviä tehostemaskeerauksia myös erilaisiin tapahtumiin ja harrastuksiin, kuten teatteriin, larppaukseen tai cosplayhin. Tervetuloa kaikki tehosteista kiinnostuneet!

Ristipistopaja

Pajassa opetetaan, miten ristipistoilla voi tehdä Pikachun tai Hamtaron tai oikeasti ihan mitä vain – ainoastaan mielikuvitus on rajana. Pajassa saa tehdä haluamansa ristipistohahmon ja ottaa sen muistoksi conista. Varoitus – voi aiheuttaa parantumattoman riippuvuuden ristipistotöihin!

AMV-kilpailu

2016-vuoden neljännessä AMV-kilpailussa tuomarit palkitsevat 5 videota, minkä lisäksi yleisö saa äänestää omaa suosikkiaan.

Worbla-työpaja

Tervetuloa kokeilemaan Worblaa! Paja on suunnattu aloittelijoille ja tarkoituksena on tutustua Worblaan materiaalina sekä saada tuntumaa sen työstämiseen. Paja tarjoaa työvälineet.

Animenz Q&A

Kuinka kauan tarvitaan yhden animekappaleen uudelleensovitukseen? Onko pianolle sovittaminen on vaikeutunut konemusiikkiajankautena? Kuinka paljon klassinen musiikki vaikuttaa edelleenkin animemusiikissa? Näihin kaikkiin sekä moniin muihin musiikkia käsitteleviin kysymyksiin on ny mahdollista saada vastaus Animenzin kyselytuokiossa jossa puidaan kävijöiden aikaisemmin vuoden aikana antamia kysymyksiä. Ohjelman aikana poimimme myös kourallisen parhaimpia kysymyksiä Twitteristä.

Sunday 13:00

Ruokakriisi sekä sen ratkaisut animemaailmojen politiikassa

Kaukoidän maat ovat vakavan ruokakriisin kynnyksellä – jopa niin lähellä sitä, että asiaa on käsitelty useampaan eri maailmaan sijoittuvassa animesarjassa. Millaisena tilanne nähdään näissä todellisuuksissa ja millaisia ratkaisuehdotuksia niissä annetaan?

Tässä esityksessä tarkastellaan, kuinka perunanviljely edistää köyhien valtioiden itsenäisyyttä Maoyuussa, ja pohditaan, minkälaisia viestejä voidaan lukea Souma Yukihiran anteeksipyynnöstä maanviljelijöille. Samoin analysoidaan, miten geenimuunneltu kaura on ainoa Japania kannatteleva viljelyskasvi Psycho-Passin dystooppisessa tulevaisuudessa.

Animen aikahassutus

Aikamatkustuksen rooli animessa on moninainen. Tällä luennolla käydään läpi joitakin esimerkkejä siitä, miten aikamatkustus toimii animessa ja mitkä ovat motiivit historian muuttamisen takana, kuten myös siitä, mikä on tällaisten yritysten onnistumistodennäköisyys. Käsittelyssä ovat muun muassa Dragon Ballin aikakone, Puella Magi Madoka Magican vaihtoehtoiset aikajanat, Higurashi no naku koro nin murmelinpäivä ja Sailor Moonin aika-tilaovi. Luento sisältää juonipaljastuksia.

Sunday 13:30

Traits of a Character Development

What makes Akainu such a good character? Why Witch of the Waste is a joy for imagination? Is Death the Kid that ultimate reason why Soul Eater is as popular as it is? In this lecture the future writers, character designers and scriptwriters (etc) are guided to create even more interesting, believable and functional characters than before, and to get inspired by some of the best anime- and manga characters there is.

Sunday 14:00

Animenzin pianokonsertti

Konsertti joka ei jätä ketään kylmäksi; animepianomusiikin ammattilainen ja animekonsertteja muualla maailmassa esittävä Animenz tuo Animeconiin ällistyttävät taitonsa sekä läjän animemusiikin helmiä.

Rajaviivan molemmin puolin – Noragami 2.0

Tervetuloa kaikki Noragami-fanit! Noragami 2.0 -luento jatkaa siitä, mihin viime vuoden Animeconin "Japanin jumalat Noragamissa" -luento jäi, mutta jos et ollut siellä, ei haittaa. Aiomme jälleen esitellä sitä, miten japanilainen mytologia näkyy Noragamissa, mutta tällä kertaa perehtyen syvemmälle itse sarjan sisään. Luvassa analysointia vertaillen sekä mangaan että Aragotoon! Sisältää siis spoilereita.

Amestrisin alfanaaraat – Fullmetal Alchemistin naiskaarti

Fullmetal Alchemist ei tunnetusti kärsi hahmokaartin suppeudesta. Tämän luennon aiheena ovat kuitenkin nimenomaan alkemiasaagan väkevät voimanaiset, sankarilliset sulottaret ja muut sarjan naaraspuoliset hahmot. Tuppaavatko Arakawan naiset olemaan rautaa pumppaavia amatsoneja vai löytyykö daameista myös naisellista herkkyyttä? Ovatko syntetigrammien maan miehet jääneet armotta tossun alle, vai vallitseeko sotilasjuntassa täydellinen tasa-arvo? Tällä luennolla pohditaan mm. näitä kysymyksiä ja sukelletaan samalla syvälle Fullmetal Alchemistin naiskuvaan niin mangaa kuin animesovituksiakin tutkailemalla. Spoilerivaroitus!

Sunday 14:30

Final Fantasy 7 Reunion

Luento on kaikille Final Fantasy 7 -faneille tarkoitettu luento, jossa yhdessä mietitään, miksi juuri Final Fantasy 7 on sarjan suosituin osa. Tule mukaan kuuntelemaan fanipojan selityksiä FF7:n mysteereistä, hahmoista, tapahtumapaikoista ja tottakai tarinasta.

Sunday 15:00

Mangapaja – ruvetaanpa piirtämään mangaa!

Pajassa kävijöillä on mahdollisuus toteuttaa sarjakuvastrippi, laajempi tarina tai muuten vaan pulista mangapiirtäjätovereiden kanssa.

Tupla tai kuitti – Fandom edition!

Töllöttimestä näytettiin aikoinaan tv-kisaa nimeltä Tupla tai kuitti. Sarjassa kilpailijat pyörivät kinkkisten kysymysten äärellä kisaten huikeista palkinnoista aina pölynimureista Teneriffan-matkoihin.

Tässä skabassa ei tarjolla ole pölynimureita, Teneriffan-reissuista puhumattakaan. Pääset kuitenkin testaamaan oman tietämyksesi haluamassasi kategoriassa – olitpa sitten Suomen suurin Pokémon-pätijä, Homestuck-hiihtäjä tai jotain näiden väliltä, olet tervetullut Tupla tai kuitti -fandom-kisaan! Ohjelmanumeroon tulee ilmoittautua ennakkoon, ja ilmoittautuessa on kerrottava:
- Oma nimi tai nimimerkki
- Millä aihealueella haluat tietämystäsi osoittaa?
- Miksi juuri sinut pitäisi valita mukaan?
Kisaan valitaan mukaan vain neljä potentiaalisinta kisaajaa, ja tarjolla on myös pienet, mutta persoonalliset palkinnot! Ilmoittaudu heti mukaan sähköpostitse iitunen@windowslive.com!

Sunday 15:30

Ryhmä-, pari- ja CMV-kisa

Yksilökisat

Lauantaina auditorion lavalla kisataan yksilöinä kolmessa eri vaativuusluokassa. Easy­luokan asut

ovat toteutukseltaan yksinkertaisempia kuin Medium­luokassa ja Hard­luokan asut sisältävät jo

erittäin monimutkaisia osia. Tule ihastelemaan toinen toistaan taidokkaampaa käden jälkeä ja

kannustamaan suosikkisi voittoon.

Pari­ ja ryhmäkisa

Sunnuntaina auditorio sähköistyy henkilökemioista kun lavalle astelee niin arkkiviholliset kuin

parhaat ystävätkin. Paitsi taidokkaasti toteutettuja pukuja, tulemme näkemään

Animeconin Helmet – tuomareiden suosikit

Lauantain aikana cosplaykisojen tuomarit vaeltavat conikansan seassa etsien juuri Sinua! Oli

kyseessä sitten taidokas peruukki, suloinen lolita tai persoonallinen järjestyksenvalvoja, cosplay

kisojen tuomarit valitsevat jokainen oman suosikkinsa Animeconin kävijöistä. Valitseminen

tapahtuu ennen lauantain yksilökisoja ja kaikki valitut esitellään lavalla yksilökisojen yhteydessä.

CMV­kisa

Cosplaymusiikkivideoita pääsette ihailemaan sunnuntaina auditoriossa, heti pari­ja ryhmäkisan

jälkeen. Tuomareiden suosikin lisäksi myös yleisö pääsee jälkikäteen äänestämään oman

suosikkinsa. Huomatkaa etteivät videot välttämättä sovellu perheen pienimmille.

Sunday 16:00

Animen urheiluhullut

Urheilun kovat ja mielenkiintoiset sankarit vai nykyisin halaileva miesjoukkio? Luento keskittyy humoristisella säväyksellä urheiluanimen kehittymiseen vuosien varrella. Ollaanko aina hävitty tai voitettu kyyneleet silmissä, vaaditaanko enemmän treeniä vai draamaa, onko urheilu vain verta, hikeä ja kyyneliä?

Sunday 17:00

Päättäjäiset

Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin myös Animecon. Jätämme jäähyväiset, katsastamme ensi vuotta ja jaamme palkintoja.