Aleksi Haukka
Amnesiac hero and the resiliency of self. Existential semiotic interpretation of the representation of self in Planescape: Torment
Meeria Vesala
“Isn't There Any Hope Left, Doctor?”: Hope as Action in Albert Camus’s The Plague
Chair: Esko Suoranta
Guests of Honour Magdalena Hai, Marko Hautala, Marianna Leikomaa and Malka Older discuss about writing and how books give meaning and hope in these perplexing times.
Bettina Burger
Hope, Despair, and a Fairy’s Tales in Gillian Polack’s The Time of the Ghosts
Nicholas Wanberg
Dangers of racial tolerance done wrong in Harry Potter
Chair: Jyrki Korpua
Mikä on fanifiktion rooli nykypäivän kirjallisuuden ekosysteemissä? Onko se ilmaista sisällöntuotantoa vai vertaisverkottunutta kirjoittajakoulutusta? Mitä annettavaa fanifiktiolla on kirjoittajille? Kirjailijat Saara Henriksson ja Reetta Vuokko-Syrjänen analysoivat kentän nykytilaa ja historiaa kirjoittajien kannalta.
Miten äänikirjan kirjoittaminen eroaa tavallisen romaanin tai novellin kirjoittamisesta? Aiheesta keskustelemassa Helena Waris, Anne Leinonen (pj) ja muita.
Malka Older and Hanna Roine run a workshop in which participants speculate about a transformed world. Pre-register by emailing academic@2022.finncon.org with your name and the subject line "Workshop Registration". Max. 30 participants. The session on Saturday presents the results to all con-goers!
Maailma on nykyään pullollaan erilaisia jameja ja muita haasteita, joissa kannustetaan luomaan enemmän ja nopeammin. Onko niissä kuitenkaan mitään järkeä ja voiko niistä saada irti muuta kuin mittavan univelan? Arto Koistinen käy läpi luovia jameja ja sitä, miten kirjoittaja voi niistä hyötyä, sekä antaa pikaluomiseen ohjeita, joita soveltaa myös muussa kirjoittamisessa.
Malka Older and Hanna Roine run a workshop in which participants speculate about a transformed world. Pre-register by emailing academic@2022.finncon.org with your name and the subject line "Workshop Registration". Max. 30 participants. The session on Saturday presents the results to all con-goers!
Tervetuloa Finnconiin!
J. Pekka Mäkelä, Lucilla Lin, Janne Kellari ja Mikko Rauhala todistavat, että Suomessakin kirjoitetaan avaruuteen sijoittuvaa tieteiskirjallisuutta.
Espoossa vaikuttaa useita spefikirjailijoita. Tule tutustumaan heihin ja heidän tuotantoonsa!
Paikalla mukana Elli Leppä, Jussi Katajala, Toni Tuomanen ja Vesa Sisättö, heitä haastattelee Sini Neuvonen.
Laura E. Goodin
The Role of Speculative-Writing Pedagogy in Inspiring Works of Hope and Resilience
Liz MacWirther
Imagining a new poetics of the fantastic and resilient through a medieval dream vision poem
Chair: Meeria Vesala
Mitkä ovat spefin uusimmat tuulet? Onko uutuusteoksissa havaittavissa nousevia trendejä? Tule kuulemaan, kun tuoreet esikoiskirjailijat Camilla Kantola, Sami Tissari ja Reetta Vuokko-Syrjänen sekä koronan aikana esikoisensa julkaisseet Eve Lumerto ja Mikko Rauhala kertovat teoksistaan. Katri Alatalo haastattelee.
Podcasteista keskustelemassa Tähtivaeltaja-podcastin luottoparivaljakko Jukka Halme ja Aleksi Kuutio, Takakansi-podcastin Marko Suomi sekä Mia Myllymäki.
Liz MacWirther, Regina Kanyu Wang, Paul Graham Raven and Jyrki Korpua discuss the role of hope in fiction and research.
Haluatko keskustella Marko Hautalan tuotannosta kirjailijan kanssa? Tervetuloa Marko Hautala-lukupiiriin! Lukupiirin vetää Matti Järvinen.
Ilmoittautuminen osoitteeseen ohjelma@2022.finncon.org lauantaihin klo 8 saakka ja sen jälkeen tapahtuman infossa. Jos tilaa on, pääsee tietysti mukaan saapumalla paikalle ohjelman alkamisaikana!
Suomen kovin amerikkalainen supersankari Kersantti Napalm täyttää 30 vuotta. Sarjakuvan luoja, Vesa Vitikainen palaa alkuun ja kertoo, kuinka sarjasta tuli mitä tuli. Esitys sisältää anatomisesti epäkorrekteja lihaksikkaita hahmoja, pyrotelekineettisiä eleitä eikä voimakeinoiltakaan voida välttyä.
Elise Kraatila
A Fool’s Hope? Pragmatic “Metamodern” Optimism in 21 st -century Fantasy
Veera Mäkelä
Of Ravens and Writing Desks: Historical Romance as Speculative Fiction
Chair: Merja Polvinen
Kunniavieras Magdalena Haita haastattelee Jari Olavi Hiltunen.
Supernatural-, Preacher- ja Lucifer-tv-sarjojen taivaan ja helvetin kuvauksissa on paljon yhtäläisyyksiä niin visuaalisuudessa kuin enkelien ja demonien luonnehdinnoissa. Miten sarjat hyödyntävät kristillistä mytologiaa, erityisesti Kainin ja Abelin tarinaa, ja mitkä aspektit jäävät vähälle huomiolle? Mitä omaa tarinaa rakentava kirjoittaja/käsikirjoittaja voi oppia sarjojen ratkaisuista? Anne Leinonen avaa mytologioita tv-sarjojen taustalla.
HUOM. Esityksessä spoilereita sarjojen kaikille kausille.
Marianna Leikomaa, Tommy Persson, Jukka Halme and Carolina Gomez Lagerlöf put this year's Hugo nominees in order.
Millaisia asioita kannattaisi ottaa huomioon sijoittaessaan tarinaa vieraalla planeetalla olevaan siirtokuntaan? Mitä ominaisuuksia planeetalla pitäisi olla ilmeisen oikean lämpötilan, painovoiman ja jonkinlaisen ilmakehän ohella, etteivät esimerkiksi tuulet tekisi asumisesta mahdotonta? Mitkä ominaisuudet vaikuttavat luonnonilmiöihin? Siirtokuntien lainalaisuuksia esittelee Markus Koskimies. Luentoaineisto osoitteessa https://tinyurl.com/Finncon2022MaKo
Kom med och hör tips om bra fantasy och science fiction. Du får också mycket gärna dela med dig av dina egna tips. Vi tipsar om fantastik oberoende av formatet och behandlar naturligtvis såväl böcker, seriealbum, tv-serier som filmer, men kommer någon med en rekommendation om en bra sf-opera eller ett hörspel eller något annat tas rekommendationen emot med glädje. Med Ben Roimola och Julia Nyman.
Yue Zhou
Hope sits in the Technological Advancements: Exploring Five Liu Cixin’s Ecology-themed Science Fictions
Elizabeth Oakes
Environmental Embeddedness as a Source of Resilience in Woman-Authored 1960s and 1970s Science Fiction
Chair: Oskari Rantala
Jos sänky herää eloon, mistä siinä nukkunut itsensä aamulla löytää? Tai mitä tapahtuu, jos sängyn sijaan eloon herääkin puhelin? Tai koulureppu? Tätä tutkitaan Apua, sänkyni heräsi eloon! -sanataidepajassa erilaisilla pienillä sanataideharjoituksilla. Pajassa herätellään luovuutta, kokeillaan erilaisia näkökulmia ja kirjoitetaan pieniä tarinoita. Työpaja on tarkoitettu alakouluikäisistä ylöspäin. Paja sopii myös nuorille ja aikuisille, jotka tykkäävät hullutella ja leikkiä kielen ja tarinoiden kanssa. Työpajan vetää Joanna Heinonen.
Ilmoittautuminen osoitteeseen ohjelma@2022.finncon.org lauantaihin klo 8 saakka ja sen jälkeen tapahtuman infossa. Jos tilaa on, pääsee tietysti mukaan saapumalla paikalle ohjelman alkamisaikana!
Malka Olderin keynote-esitelmä.
Liliana Lento, J. S. Meresmaa, Veera Mäkelä, Elina Pitkäkangas ja Elina Rouhiainen keskustelevat romantiikasta spekulatiivisessa fiktiossa.
Helmet-kirjaston kirjavinkkarit Satu Somervuori ja Sini Helminen esittelevät genren parhaat lukuvinkkinsä lapsille.
Joonas Kekkosen luento käsittelee pehmomiekkailu- eli bofferointiharrastusta Suomessa sekä kesäkuussa 2022 julkaistua Pehmomiekkailu Suomessa -kirjaa. Miten harrastus on kehittynyt, kuinka siihen pääsee mukaan ja mitä se tarjoaa
harrastajille nykyään?
Fantasy- och science fiction -fantasterna på Åland har organiserat sig. Kom och lyssna vad de håller på med (och få kanske idéer om hur du kan starta upp något liknande där du bor). Med Johan Bergman.
Fanikunniavieras Marianna Leikomaa, haastattelu
Pitääkö nuorille suunnattujen tulevaisuuskuvien olla toivekkaampia kuin aikuisten? YA-kirjojen utopioita ja dystopioita pohtimassa Siiri Enoranta, Taru Kumara-Moisio ja Elina Pitkäkangas. Paneelin vetää Sini Helminen.
Jos utopiassa kaikilla on kaikki hyvin, on kaikilla oikeus myös omakseen kokemaansa kehoon. Millaisia valintoja aukeaa, jos yksilö voi vapaasti muokata kehoaan haluamakseen? Entä jos identiteettikin on vapaasti rakennettavissa?
Kirjailijat Artemis Kelosaari, Joonas Riekkola ja Reetta Vuokko-Syrjänen keskustelevat kehon ja identiteetin suhteesta utopiassa.
Kaipaavatko aivosi luovuuden houkuttelua esiin? Miten spefitarinaa ideoidaan? Miten tarina kerrotaan lukijaa houkuttelevasti? Miten tekstistä karsitaan turha pois? Tule kokeilemaan pieniä kirjoitusharjoituksia Osuuskumman jäsenten ohjauksessa. Voit tehdä yhden tai useamman harjoituksen. Kirjoituspajaan voi saapua nonstopina mihin aikaan tahansa pajan ollessa käynnissä.
If we want to explore space, building a self sustaining artificial environment might be much harder than simply moving the solar system. Edmund Schluessel will discuss a few ways doing this might be possible, giving examples from SF literature
En kortfattad historik över fandom i Sverige från 50-talet till idag, illustrerad med dess sånger. Musik på svenska och engelska. Med Karl-Johan Norén.
Joona Koiranen
Selviytymisoppaita tulevaisuuteen – vastarinta ja kulttuurinen resilienssi Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen tulevaisuusfiktiossa
Lucas Mattila
Apocalyptic Hope in Jay Kristoff’s Empire of the Vampire
Chair: Essi Varis
Vuosi 2022 on juhlavuosi monelle kotimaiselle spefin kirjoittajalle. Magdalena Hai, Emmi Itäranta, Elina Rouhiainen, JS Meresmaa ja Katri Alatalo muistelevat vuotta 2012 ja kaikkea, mitä sen jälkeen onkaan tapahtunut.
Anu Holopainen, Marko Hautala, Vesa Sisättö ja Jukka Laajarinne keskustelevat kauhun kirjoittamisesta lapsille ja nuorille.
Alkemiaa pidetään nykyään pseudotieteenä, mutta se oli aikanaan varteenotettava tieteenala. Sara Norja kertoo luennossaan länsimaisen alkemian tarinan muinaisesta Egyptistä aina nykyaikaan asti. Luennossa keskitytään alkemian kukoistuskauteen eli keskiaikaan ja uuden ajan alkuun. Kultaa tuottava viisasten kivi ja elämää pidentävä eliksiiri tulevat tutuiksi, kuten myös maailmaa mullistaneet keksinnöt, esimerkiksi tislaus. Vaikka alkemiaan keskitytään varhaisena tieteenalana, käsittellään luennossa myös sen mystisempiä puolia.
Puhdistautumisia suomalaisen kansanperinteen kauhussa - Karoliina Heinolan Hitonhaudan puolielävät
Antiikin filosofi Aristoteleen termi katharsis ('puhdistautuminen') on hyvä työkalu erityisesti kauhufiktion avaamiseen. Kirjailija Karoliina Heinolan kanssa puolielävien hyvää tekevästä vaikutuksesta keskustelee Mia Myllymäki.
Millainen voisi olla toivoa ja valoa täynnä oleva tulevaisuus? Entä miten kirjoittaa maailmasta, jossa kaikki on jo hyvin? Syksyllä 2021 ilmestyneen Aurinkosydän-antologian kirjoittajat ja toimittajat keskustelevat solarpunkista, toivosta ja utopiafiktion haasteista.
Serafia Alho, Camilla Kantola, Eve Lumerto, Solina Riekkola ja Reetta Vuokko-Syrjänen.
Tristan Reid
Handling Criticism: Ursula K. Le Guin’s Approaches to Gender Problems in The Left Hand of Darkness and Beyond
Essi Varis
Obligation to Imagine: How Speculative Fiction Writers Ascribe Political Importance to Their Work
Chair: Päivi Väätänen
Miksi ja miten kuvitella parempia maailmoja? Feministisiä fantasiamaailmoja rakentaneet kirjailijat keskustelevat utopioista lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Mukana keskustelemassa Magdalena Hai, Siiri Enoranta ja Ursula Mursu. Puhetta johtaa JS Meresmaa.
Sara Norja, Xan van Rooyen and Cheryl Morgan discuss about brighter times for queer characters in SFF.
Kiinalaisesta scifi-kirjallisuudesta on vajaassa kymmenessä vuodessa tullut kansainvälistä huomiota herättänyt ilmiö. Vaikka scifiä on Kiinassa ajoittain pidetty yksinkertaisena lastenkirjallisuutena tai porvarillisena hapatuksena, jo reilu vuosisata sitten uudistusmieliset kiinalaiset uskoivat sen pystyvän edistämään tieteellistä ajattelua sekä viitoittamaan tietä parempaan tulevaisuuteen. Luennolla väitöskirjatutkija ja suomentaja Eero Suoranta tarkastelee kiinalaista scifi-kirjallisuutta sen historiallisessa kontekstissa sekä antaa esimerkkejä siitä, millaista scifiä Kiinassa nykyään kirjoitetaan.
Spefirunoutta lausuttuna. Runojaan lausuvat Artemis Kelosaari, Juha Jyrkäs, Elli Leppä sekä Rimma Erkko
Heidän jälkeensä tilaisuus jatkuu open mic -periaatteella niin kauan kuin kiinnostuneita osallistujia riittää (tai meidän pitää poistua tiloista)!
Malka Older and Hanna Roine run a workshop in which participants speculate about a transformed world. This session presents the results to all con-goers!
Finncon 2022:n virallinen naamiaiskilpailu. Naamiaisiin ilmoittautuminen to 7.7. mennessä osoitteessa naamiaiset@2022.finncon.org tai tapahtuman aikana infoon la 9.7. klo 12 mennessä. Heti naamiaisten perään saamme kuulla Helsingin nörteimmän kuoron Another Castlen musiikkiesityksen.
Paul Graham Raven, Meeria Vesala, Elizabeth Oakes and Oskari Rantala discuss about hope in fiction.
Lovecraft-asiantuntija ja kirjailija Lauri Lattu kertoo modernin kauhun isän elämästä ja teksteistä, unohtamatta Cthulhu-mytologian merkitystä nykypäivälle.
Eero Suoranta
“For Every Lonely Childhood, There is a Doraemon”: Alienation, Generic Hybridity and the Vindication of Optimism in A Que’s “Farewell, Doraemon"
Regina Kanyu Wang
Social Utopian Experiments in Eco-dystopias: Martian Exploration in Chinese Science Fiction
Mia Chen Ma
Variations of the “Blood-soaked Bun” in Chinese Science Fiction: Medicine, the Womb, and Neohumans
Chair: Hanna-Riikka Roine
Huom! Ohjelma alkaa klo 18.15!
Galaksin ylituotetuin pubivisa tarjoaa Finnconissa viihdyttävän visashown, jossa kolme mahtavista vieraista koostuvaa joukkuetta ottaa mittaa toisistaan. Myös katsojille tarjotaan mahdollisuus osoittaa oma tietämyksensä! Pelimestarina Mikko Seppänen.
The multiverse has lately been a very hot topic in speculative fiction, as it has appeared even in some big budget movies such as Everything Everywhere All at Once and Doctor Strange in the Multiverse of Madness. However, the idea is far from new. In this presentation a short overview of the history of the notion is given. It discusses e.g. the multiverse of Michael Moorcock, the multiverses of superhero comics and the use of the multiverse in utopian fiction. It also looks briefly at the use of the multiverse in serious metaphysical and natural scientific theories such as modal realism and theories of branching space-time in metaphysics, and the many worlds interpretation of quantum mechanics and the theory of cosmic inflation in natural science. Lecturer Mika Oksanen
Rajatiedossa yliluonnollisia ilmiöitä pidetään todellisina ja ufoja vieraiden planeettojen vierailijoina. Miten spekulatiivinen fiktio suhtautuu rajatietoon? Onko syytä pitää hajurakoa, vai voisiko huuhaa inspiroida kirjailijoita? Kirjailijat Marko Hautala, Tiina Hautala, Tiina Raevaara ja Vesa Sisättö keskustelevat aiheesta.
Helmet-kirjaston vinkkarit Pia Göös ja Sini Helminen jakavat parhaat vinkit nuortenkirjallisuudesta
Galaktinen runousoppi on esimerkki mielikuvituksellisesta tavasta kuvata ja eritellä aatehistoriaa. Ulvilalainen opettaja ja tietokirjailija Jari Olavi Hiltunen on kirjoittanut aiheesta kolme populaaria tietokirjaa, joista viimeisin "Abrahamin korpus - Galaktista runousoppia suurten kertomusten tähtisumuista" ilmestyi keväällä 2022. Klassikkokirjailijoita verrataan taivaalla kimmeltäviin tähtiin ja heidän ideoitaan tähtien valoon. Kirjoissa on esillä useita tunnettuja sf/f-kirjailijoita, muun muassa Salman Rushdie, Mihail Bulgakov, J. K. Rowling, J. R. R. Tolkien ja George R. R. Martin. Luennon aikana Jari Olavi Hiltunen esittelee teoksiaan ja kertoo galaktisen runousopin perussäännöistä, jotka kantavat aatehistorian läpi antiikin maailmasta nykypäivään.
Regina Kanyu Wang talks about the The way spring arrives, a collection of Chinese science fiction and fantasy stories from female and nonbinary creators with Eero Suoranta.
One of the most iconic characters in the universe created by Gene Roddenberry, in the decade of the sixties, of the last century; Khan Noonien Singh or Khan is simply one of those characters that has been etched in the minds of fans of the fantastic because of his three-dimensionality, compared to other much flatter and more predictable villains. Eduardo Serradilla Sanchis dives into the case of Khan.
Grace Borland Sinclair
Grafting Symbiosis: Alien Mothering and Feminist Science
Xiuqi Huang
Humanity and artificial intelligence in Hao Jingfang’s short stories.
Chair: Kaisa Kortekallio
Yleisön pyynnöstä Tähtifantasia-varjoraati palaa Finnconin ohjelmaan. Varjoraati ruotii ehdokaskirjat ja lopuksi kerrotaan varsinaisen raadin päätös - joka on todennäköisesti VÄÄRÄ. Varjoraatia vetää tutusti Aleksi Kuutio, raadin jäseninä Marko Kivelä, Olli Lönnberg ja Leena Kero-Taiminen.
Movie and tv critic Jussi Ahlroth interviews author Emmi Itäranta and screenwriter Ilja Rautsi about the Memory of Water movie, which premieres in theatres in September 2022.
Introducing Swecon, Eurocon and Worldcon. Marianna Leikomaa, Tero Ykspetäjä, Carolina Gomez Lagerlöf and Cheryl Morgan will tell why travelling abroad to conventions might be a good idea.
Haluatko keskustella Magdalena Hain tuotannosta kirjailijan kanssa? Tervetuloa Magdalena Hai -lukupiiriin!
Lukupiirin vetää kirjastolainen ja kirjailija Sini Helminen.
Ilmoittautuminen osoitteeseen ohjelma@2022.finncon.org sunnuntaihin klo 8 saakka ja sen jälkeen tapahtuman infossa. Jos tilaa on, pääsee tietysti mukaan saapumalla paikalle ohjelman alkamisaikana!
Kuka kummittelee Turun linnassa? Millainen on tyypillinen tamperelainen aave? Vapiseeko Vaasassakin veri? Voiko hotelleissa tai baareissa törmätä kummituksiin? Jätä päivän kiire ja häly hetkeksi taaksesi ja tule aavetarinakammion hämärään kuuntelemaan kummitusjuttuja. Keskustelemassa Artemis Kelosaari, Rimma Erkko ja Tiina Hautala.
Jessica Norledge
Imagining a Woman’s World
Mika Oksanen
An Analysis of the Concept of Utopia and a Defence of its Application
Chair: Elizabeth Oakes
Kunniavieras Marko Hautala, kunniavieraspuhe
We are living in the golden age of science fiction and fantasy television series but with so many series coming out that it is really hard to know what you should watch. Luckily, our self-appointed experts Mikko Seppänen and Elisa Wiik are back once again to give information and opinions on some of the new series from the 2021-2022 television season that are actually worth watching and some which you should probably just skip.
Suomalaisen mytologian käyttö kirjallisuudessa on yleistynyt. Miksi mennä merta edemmäs, kun omasta kulttuuriperinnöstämmekin riittää ammennettavaa? Keskustelemassa aiheesta Mia Myllymäen kanssa Anna Malinen, Anne Martin, Anniina Mikama ja Katri Kauppinen.
Villi paneelikeskustelu fantastisesta Espoosta ja sen mytologisista olennoista ja paikoista. Keskustelemassa Tuukka Teponoja, Taimi Tietäväinen, Jussi Katajala, Aleksi Kuutio ja Tapio Ranta-aho.
Ibland stjäl skurken hela showen. Karl-Johan Norén modererar medan panelisterna Rasmus Häggblom och Vilgot Strömsholm berättar om sina favoritskurkar.
Hanna-Riikka Roine
Speculative Strategies of Finding Resilience in Stories about the Future of Finnish Democracy
Paul Graham Raven
Utopias in the making: speculation as co-production, and a praxis of hope
Chair: Malka Older
Ilmastokriisi on tällä hetkellä yksi ihmiskunnan suurimpia haasteita ja aiheuttaa myös monelle hyvin ahdistavia tunteita. Kirjoittaminen ja spekulatiivinen fiktio tarjoavat erinomaisia keinoja aiheen käsittelyyn. Työpajassa olisi tarkoitus tutkia erilaisin lyhyin kirjoitusharjoituksin, mitä ilmastokirjoittaminen voisi olla ja miten ilmastokriisiä (tai isoja aiheita ylipäätään) voidaan käsitellä spekulatiivisen fiktion keinoin. Vaikka aihe voi tuntua isolta möröltä, on työpajassa tarkoitus ylläpitää kokeilevaa ja toiveikasta ilmapiiriä. Työpajaan voi myös osallistua kaikenlaisella kirjoitustaustalla. Eväitä matkaan saavat varmasti niin konkarit kuin aloittelijatkin. Työpajan vetää Joanna Heinonen.
Ilmoittautuminen osoitteeseen ohjelma@2022.finncon.org sunnuntaihin klo 8 saakka ja sen jälkeen tapahtuman infossa. Jos tilaa on, pääsee tietysti mukaan saapumalla paikalle ohjelman alkamisaikana!
Nuorisolääkäri Minna Joki-Erkkilä kirjoitti Helsingin Sanomien mielipideosastolla 20.10.2021, ettei kauhukirjallisuuden lukeminen peruskoulussa ole koululaisille hyväksi. Mitä mieltä asiasta ovat kauhukirjailija, äidinkielen opettaja ja kirjavinkkari? Mukana keskustelemassa Magdalena Hai, Olli Lönnberg ja Pia Göös.
Spefirunopaneelissa käsitellään sitä, millaiset aihevalinnat sopivat erityisen hyvin scifi/fantasia/kauhurunouteen verrattuna vastaavaan proosaan. Miten runon keinoilla voidaan ilmentää näiden lajityyppien elementtejä? Miksi tietystä spefiaiheesta syntyy nimenomaan runoa eikä proosaa? Paneelissa puhutaan myös siitä, miten panelistien omassa tuotannossa tekstit asettuvat runouden, säeromaanin ja proosan jatkumolle. Panelisteina Juha Jyrkäs, Noora Puolamäki, Sara Norja ja Elli Leppä. Keskustelua vetää Nina Niskanen.
Atorox on Turun Science Fiction Seuran jakama palkinto, joka myönnetään vuoden parhaalle tieteis- tai fantasianovellille.
Suomen science fiction- ja fantasiatutkimusen seura (Finfar) jakaa kannustuspalkinnon edellisvuoden parhaalle spekulatiivista fiktiota käsittelevälle pro gradu -työlle. Palkinto jaetaan nyt viidettä kertaa.
Qhipa Pacha is a collective that brings together Peruvian—and Peruvian-based—creative writers and artists of speculative fiction. Tanya Tynjälä and César Santivañes present the collective and the books we are making.
Is Sarvan, a creation of Antonio Segura & Jordi Bernet the best heroic fantasy story published in comic format in Spain and one of the great contemporary Spanish graphic masterpieces? Eduardo Serradilla Sanchis will try to convince you.
Thomas Kristjansen
Malevolent Cosmologies and Possibilities of Hope in Dark Fantasy Fiction
Charles Simmons
Cataclysm, Catastrophe, and Hope: Political Action in Michael Swanwick’s Stations of the Tide
Chair: Elise Kraatila
Speculative fiction makes it possible to show our current problems in a different light. How is this used as a tool for activism and protest? Edmund Schluessel, Emmi Itäranta, Iia Simes, Sami Tissari and Malka Older discuss.
Miltä Star Trekin tuttu maailma näyttää, kun sitä kuvittavatkin taiteilijat, jotka eivät ole ikinä nähneet alkuperäistä TV-sarjaa? Mitä syntyi, kun näin pääsi käymään - peräti kahteen kertaan? Petri Hiltunen näyttää ja kertoo.
Olivia on elänyt koko elämänsä luonnon keskellä, kivisten kasvojen kaitsevan katseen alla. Eletään aikaa, jossa maailma niin kuin me sen tunnemme on muuttunut lähes asuinkelvottomaksi, ja valtaa pitävät mystiset koneenkaltaiset olennot. Pieni ihmisyhteisö on etsiytynyt turvaan syvälle metsään.
Postapokalyptinen, fantasiaelementeistä ammentava sukupolvitarina on puheenvuoro metsien ja ihmisoikeuksien puolesta. Ukrainan sota teki kirjoittamisen tutkijan Anne Martinin teoksesta puistattavan ajankohtaisen. Kirjailijaa haastattelee Mia Myllymäki.
Kuinka avaruusalukset liikkuvat avaruudessa? Miksi alukset laitetaan parkkiin kiertoradalle? Miten ne nousevat ja laskeutuvat planeetoille? Kauanko matkat kestävät? Mikä on laukaisuikkuna? Voidaanko tulevaisuudessa käytössä olevia mahdollisuuksia ennakoida jo nyt? Avaruusmatkailun reunaehtoja esittelee Markus Koskimies. Luentoaineisto osoitteessa https://tinyurl.com/Finncon2022MaKo
Visste du att det görs en rollspelspoddcast på svenska, i Finland? Hör folket bakom PoD&Den (dndpodden.wordpress.com) berätta om sina roller. Med Erik Sandström, Mikael Piippo och Emma Björkqvist.
Oskari Rantala
Hopeful and playful end of the world in Alan Moore's ABC universe
Merja Polvinen
The Infinite Kindness of the House: Speculative Environments and Mental Resilience in Susanna Clarke’s Piranesi
Chair: Esko Suoranta
Finncon 2022 on paketissa! Kiitos kaikille!